Közélet

Gyakrabban ellenőrzik a nyelvvizsgaközpontokat

Sűrűsödött a nyelvvizsgaközpontok szúrópróbaszerű ellenőrzése, a helyszíni szemlék számát mintegy húsz százalékkal emelte fel a Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központ (NYAK), írta pénteki számában a Magyar Nemzet.

A lapnak a NYAK vezetője, Fazekas Márta elmondta, hogy a visszaélések elkerülése miatt augusztustól több intézkedést is életbe léptettek. A helyszíni látogatásokról előzetesen tájékoztatják a vizsgaközpontokat, de azt nem közlik velük, hogy melyik telephelyen és pontosan mikor jelennek meg a munkatársaik, így az ellenőrzések szúrópróbaszerűek. A revizoroknak iratbetekintési joguk is van, így a vizsgaszervezés személyi, szakmai, illetve infrastrukturális feltételei mellett azt is megnézhetik, hogy szabályosan vannak-e kijavítva a dolgozatok.

Amióta gyakrabban ellenőriznek, komolyabb visszásságot még nem tártak fel, tette hozzá. Fazekas Márta arra is kitért, hogy augusztus óta a vizsgázóknak nyilatkozniuk kell arról, hozzájárulnak-e ahhoz, hogy szóbeli feleletükről hangfelvétel készüljön. Aki ezt nem engedélyezi, az elesik a jogorvoslati, fellebbezési lehetőségtől és kettő helyett három vizsgabiztos előtt kell számot adnia a tudásáról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik