Közélet

Szijjártó: a határzárral azt üzenjük, hogy nincs értelme útra kelni

Ha nem lesz közös határvédelmi egység a görög határon, lezárjuk a Horvátországgal közös határszakaszt is – mondta a külügyminiszter.

Ha az Európai Unió nem hoz létre közös határvédelmi egységet a görög határ biztosítására, Magyarország kész lezárni saját határát a Horvátországgal szomszédos szakaszon – erről beszélt Szijjártó Péter csütörtökön a Reutersnek.

A magyar külügyminiszter azt mondta: Magyarország az Európai Tanácsot is sürgette az intézkedés meghozatalára, de nem született döntés. „Ha nem születik meg az Európai Tanács ülése során ma és holnap, akkor komolyan fontolóra kell vennünk, hogy megvédjük a schengeni övezetet a horvát-magyar határon” – jelentette ki.

Kifejtette, hogy ez hasonló intézkedésekkel járna, mint a magyar-szerb határ lezárása, a tervről pedig már értesítették Szlovéniát, Ausztriát és Németországot is. Ha a kormány lezárja a zöldhatárt, csak rendezett módon, a határátkelőkön keresztül lehet majd belépni Magyarországra. „Ha Horvátország betartja az európai uniós szabályokat és regisztrálja a menedékkérőket, akkor nekik Horvátországban kell maradniuk, amíg ügyükét elbírálják. Ha Zágráb nem veszi nyilvántartásba őket, akkor a horvát-magyar határon kell megtenniük ugyanezt” – közölte a miniszter.

A déli határaink szigorú védelmével azt üzenjük, hogy nincs értelme útra kelni – fogalmazott Szijjártó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik