Élő Közélet

Lázár alkalmatlan Orbán utódjának

Leválaszthatják a Pest megyei településeket Budapestről. Lázár János a csütörtöki Kormányinfón arról is beszélt, hogy nem lesznek egyéni nyugdíjszámlák, André Goodfriend ellen pedig éles kirohanást intézett. Giró-Szász elköszönt és boldog születésnapot kívánt a kisfiának.

Elkészült a magyar-horvát határzár, a kormány készen áll a határ lezárására – közölte Lázár János a csütörtöki Kormányinfó-sajtótájékoztatón. Az, hogy mikor élesítik a határzárat, Orbán Viktor miniszterelnök csütörtöki tárgyalásain múlik – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

A kormány hitelt biztosít a gazdáknak földvásárláshoz, 20 éves futamidőre, az első tíz évben 1,95 százalékos kamattal, fejenként legfeljebb 300 millió forintig. Összesen 150 milliárdos hitelkeret áll rendelkezésre a Magyar Fejlesztési Bankon keresztül. Az is elhangzott, hogy egy embernek összesen 300 hektár föld megvásárlására lesz lehetősége, még Mészáros Lőrincnek vagy Csányi Sándornak is.

A sajtótájékoztatón szóba került Orbán Viktor kiszivárgott beszéde, melyet a Bibó kollégium diákjai előtt tartott. Lázár ezzel kapcsolatban azt mondta: nincs a miniszterelnök lehetséges utódai közt, mert nem tud ultizni és nem beszél keleti nyelveket.

Új, szolgáltató adóhivatalra van szükség, amely partnerként és nem ellenségként tekint az adófizetőkre – mondta Lázár. Rövid távon a NAV személyzeti és szerkezeti átalakítását végzi el a kormány, 2017-től pedig jelentős adóreformot hajthatnak végre.

A lakossági energetikai korszerűsítésre nem ad vissza nem térítendő támogatást a kormány – mondta Lázár. Ezt szerinte az Európai Unió új jogszabályai nem teszik lehetővé. A középületeket ugyanakkor fejleszteni fogják, a lakosságnak pedig kamatmentes hitelt terveznek biztosítani hőszigetelésre, fűtéskorszerűsítésre, hatékonyabb energiafelhasználásra.

Lázár elmondta: Pest megye és Budapest szétválasztását tervezik, mert a főváros fejlettsége miatt a megye nem részesül elég forrásban. Lehetséges, hogy megmarad Pest megye Budapest nélkül, de az is, hogy a településeket más megyékhez csatolják.

A sajtótájékoztatón elhangzottakat percről percre követtük, a részleteket lentebb olvashatják.

Giró-Szász felköszöntötte a kisfiát

Lázár azt mondta: a nemzeti ünnep miatt kérdéses, hogy jövő héten lesz-e Kormányinfó, de az biztos, hogy Giró-Szász András utoljára vett részt a heti sajtótájékoztatón. A leköszönő államtitkár azt mondta: kisfia legnagyobb örömére válik meg ettől az elfoglaltságtól, aki ma nyolcéves és ezúton kívánt neki boldog születésnapot. Ezzel véget ért a csütörtöki rendezvény.

A távhőcégek átvételét még csak tervezik

A távhőcégek átvételével kapcsolatban Lázár azt mondta: az első lépésben az áram- és gázszolgáltatók vannak napirenden. A cél az, hogy 2017-ben már mind a négymillió magyar háztartásban száz százalékos állami tulajdonú cég adja az energiát. A távhő egyelőre még csak a tervek közt szerepel, eddig felmérték a távhőcégeket, az átvétel feltétele, hogy megállapodjanak az önkormányzatokkal.

Lázár iszonyúan fúj Goodfriendre

André Goodfriendet pimasznak nevezte Lázár, szerinte politikai megbízatásával visszaélve bírálja Magyarországot. Giró-Szász azt mondta: ennek ellenére a volt amerikai ügyvivő szívesen látott vendég Magyarországon, mire Lázár azt felelte neki: „csak a magad nevében nyilatkozzál”.

Botkát is meg fogja látogatni Orbán

Orbán Viktor megyeszékhely-járásából a szocialista vezetésű városok, Szeged és Salgótarján sem maradnak ki, egyeztetnek Botka Lászlóval is – mondta Lázár. A kormány mindenhová segítő szándékkal megy, tiszteletben tartva az ottani választások eredményét – tette hozzá.

Lázár szerint a Jobbik érdeke, hogy tisztázódjon a Kovács Béla-ügy

Lázár szerint nagyon nagy hiba, hogy idáig elhúzódott Kovács Béla jobbikos EP-képviselő mentelmi jogának felfüggesztése. Komoly nemzetbiztonsági érdek fűződik ahhoz, hogy kiderüljön, a Jobbiknak milyen kapcsolatai fűződnek az orosz kémgyanúba keveredett képviselőjükhöz.

Nem vizsgálják Andy Vajna tévévásárlását

Összeférhetetlen-e, hogy egy kormánybiztos bevásárolja magát egy kereskedelmi médiumhoz? – hangzott el a kérdés azzal kapcsolatban, hogy Andy Vajna megvette a TV2-t. Lázár szerint a kormány ezt nem vizsgálja, nem foglalkoznak üzleti érdekeltségekkel.

Mészáros Lőrinc is csak 300 hektár földet vehet

Magyarországon egy ember legfeljebb 300 hektár földet birtokolhat – mondta Lázár arra a kérdésre, hogy hogyan akadályozzák meg, hogy Mészáros Lőrinc vagy Csányi Sándor kezére kerüljenek nagybirtokok. Az Európai Bizottság sem vitatja a méretkorlátot.

Orbán lezárta a személyi átalakításokat

Lázár határozottan cáfolta, hogy változások készülnének a fejlesztési tárcánál, a személyi átalakításokat Orbán Viktor lezárta, mindenki azon dolgozik, hogyan tudják megtámogatni a gazdasági növekedést.

November elsején elrajtol a Nemzeti Dohányellátó

A Nemzeti Dohányellátó november elsején megkezdi nagykereskedelmi tevékenységét, nem lesz késlekedés – mondta Lázár. Nem lát brüsszeli akadályt ezzel kapcsolatban, ő is tárgyalt a versenyjogi biztossal, konstruktív együttműködés alakult ki. A paksi bővítéssel kapcsolatban felmerült tiltott állami támogatással kapcsolatban előrehaladott tárgyalásokat folytatnak. Az élelmiszer-felügyeleti díjjal kapcsolatban lesznek problémák, valószínűleg nem tudnak progresszív adózást bevezetni –mondta a miniszter.

Lázár nem alkalmas Orbán utódjának

Orbán Viktor Bibó-kollégiumban tartott, kiszivárgott előadásával kapcsolatban Lázár azt mondta: megnyugodhat az ország és a családja is, mert ő nem felel meg azoknak a feltételeknek, amiket Orbán az utódjával kapcsolatban felvázolt: nem tud ultizni és keleti nyelveket sem beszél. Hozzátette, hogy a legfontosabb, hogy a választók kit választanak, őket illeti a döntés lehetősége.

Göncz családja kérte a temetés tévéközvetítését

Azzal kapcsolatban, hogy Göncz Árpád végakaratában azt kérte, ne közvetítse a televízió a temetését, Lázár azt mondta: az Országgyűlés hivatala folyamatosan egyeztet a családdal és a család kérése volt, hogy közvetítse a szertartást a Duna Televízió.

Nem lesznek egyéni nyugdíjszámlák

A magánnyugdíj-rendszer megszüntetésekor ígért, de azóta sem megvalósított egyéni nyugdíjszámlák kérdésében Lázár azt mondta: erre nincs szükség, nincs értelme, mert a társadalombiztosítási rendszerben a nyugdíj megállapításának feltételei egyértelműen rendelkezésre állnak.

Nyilvánosságot vár a magyar kormány Gyurcsány cégének szerződéseivel kapcsolatban

Lázár szeretné, ha nyilvánosságra kerülne az a levél, amit az Európai Bizottság elnökének írt a Gyurcsány Ferenchez kötődő Altus megbízásával kapcsolatban. Az ügyben az Európai Bizottság zárt tárgyalást tart, ez ellen a magyar kormány tiltakozik, azt várják, hogy a bizottság tisztségviselői nyíltan adjanak számot arról, miért kötöttek „pártfinanszírozási” szerződést Gyurcsány Ferenc cégével. Azt is várják, hogy minden papírt hozzanak nyilvánosságra a megállapodással kapcsolatban.

Szétválasztják Budapestet a megye többi településétől

Budapest miatt Pest megye olyan átlagos fejlettségi szintet ért el, hogy a  felzárkóztatásra már nem lehet támogatásokat adni az uniós szabályok alapján. Emiatt a Pest megyei települések tiltakoznak, ezért felmerült Budapest különválasztása. Lázár szerint még vizsgálják, hogy egy Budapest nélküli Pest megye létrehozása lesz a megoldás, vagy a Pest megyei települések más megyékhez való csatolása.

Nem lesz vissza nem térítendő támogatás otthonkorszerűsítésre

A lakossági energetikai korszerűsítésekről Lázár János elmondta: az energetikai korszerűsítéseket úgy kell végrehajtani, hogy minél több ember érdekét szolgálják, ezért első körben a középületek – így kórházak, iskolák – korszerűsítését tűzik ki célul. Ez nem jelenti azt, hogy a lakosságot ne támogatnák saját otthonaik felújításában, az elmúlt időszakban is több százezer otthon energiakorszerűsítéséhez adott támogatást az állam.

A legnagyobb rezsicsökkentés a hőszigetelés, fűtéskorszerűsítés, hatékonyabb energiafelhasználás. Vissza nem térítendő támogatást azonban nem tudnak erre adni, mert Lázár szerint ez uniós támogatással nem lehetséges. Kamatmentes hitelt viszont biztosítani fognak – mondta a miniszter.

Az egyházakkal is egyeztetnének az uniós pályázatokról

8320 milliárdnál tart a 2007-2013-as uniós támogatási ciklus kifizetéseinek összege. Az új ciklusban kiírt támogatások összege már eléri az 1000 milliárdot, még idén 1000-1500 milliárdos kiírást terveznek. A vállalkozói és agrárszervezetekkel, önkormányzati szövetségekkel is egyeztetnének, a jövőben a történelmi egyházak véleményét is kikérnék a pályázatok megtervezésekor, tekintettel intézményfenntartói tevékenységükre.

Több elektromos autót szeretnének

2020-ra 50 ezer elektromos autót szeretne a kormány Magyarországon, adókedvezménnyel támogatnák az elterjedésüket – mondta Lázár.

Jelentős adóreformra készül a kormány

A kormányablakokban az adóügyeket is el lehet majd intézni – mondta Lázár. Az adóhivatal érdemi átalakítása harminc éve várat magára. Szolgáltató adóhivatalra van szükség, amely partnerként és nem ellenségként tekint az adózókra. 2017-ben már az adóhatóságnak kell mindenki adóbevallását elkészíteni – jelentette ki Lázár. Tállai András adóügyi államtitkártól várják, hogy beterjessze a NAV átalakítására vonatkozó javaslatait.

Rövid távon elkezdik a NAV személyzeti és szerkezeti átalakítását, 2017-18-tól jelentős adóreformot is végrehajtanak.

Okmányirodákat zárhatnak be

A közgazdászok egyetértenek abban, hogy Magyarországon a bürokrácia csökkentésével lehet növelni a gazdasági versenyképességet – mondta Lázár. A közeljövőben 270 új kormányablak jön létre. Egyeztetni fognak a településvezetőkkel, országgyűlési képviselőkkel az okmányirodák további működéséről, ahol már van kormányablak, ott bezárhatják az okmányirodát.

Készen állnak a horvát határzárra

Lázár arról is beszámolt, hogy készen áll a horvát határon a  műszaki zár, Orbán Viktor brüsszeli tárgyalásain is múlik, hogy a kormány bevezeti-e ténylegesen a határzárat.

Lázár szerint a külföldi felvásárlástól véd a földprivatizáció

Az agrárkamara és a Magosz ötlete volt az állami földek eladása – mondta Lázár. A kormány meggyőződése, hogy ha a magyar gazdák kezébe kerül a föld, az megvéd bennünket attól, hogy külföldi kézbe kerüljön a magyar termőföld – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter. November 30-án lesz az első földárverés, nyilvános lesz, így az ellenzéki pártok is tudják ellenőrizni az átlátható körülményeket – tette hozzá. A Nemzeti Földalap még csütörtökön nyilvánosságra hozza az első árverésre bocsátandó földterületeket, a kikiáltási árakat. Nem fogják elkótyavetyélni az állami vagyont – mondta, legalább piaci áron értékesítenék a birtokokat.

A Magyar Fejlesztési Bankon keresztül az állam kedvezményes hitelt biztosít a földvásárlásokhoz, 150 milliárd forintos hitelkeret áll rendelkezésre. 20 éves futamidőre lehet hitelt felvenni, az első tíz évben 1,95%-os kamattal. Egy földműves legfeljebb 300 millió forintot vehet fel – közölte Lázár.

Orbán Brüsszelben tartja a frontot

Orbán Viktor kétoldalú tárgyalásokat folytat a bevándorlási krízisről Brüsszelben, az Európa Tanács ülése előtt. Az ülésen az ország pozícióját érdemben befolyásoló döntések várhatóak – mondta Lázár.

A leégett tornacsarnok lesz az egyik fő napirendi pont a keddi kormányülésen

Jövő kedden a kormány ülésének fő napirendi pontja lesz a Testnevelési Egyetem helyzete, ugyanis csütörtökre virradóra leégett az intézmény sportcsarnoka. A kormányülésre várják Mocsai Lajos rektort is, azt vizsgálják majd, hogyan tudnak segíteni az intézménynek. A kár több milliárd forint lehet.

Olvasói sztorik