Közélet

Lepapírozták, Andy Vajnáé a TV2, volt RTL-es nagyágyú is érkezik

Andy Vajna hivatalosan is beszállt a játékba és Dirk Gerkenst, az RTL Klub korábbi vezetőjét kérte fel a TV2-csoport vezérigazgatójának a társaság jövőbeli tulajdonosa.

Amit eddig csak sejteni lehetett, az most már biztos, Dirk Gerkenst, az RTL Klub korábbi vezetőjét kérte fel a TV2-csoport vezérigazgatójának a társaság jövőbeli tulajdonosa. Az új menedzserét Andrew G. Vajna személyesen mutatta be csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján, miután bejelentették: az érdekeltségébe tartozó Magyar Broadcasting Co. Kft. vásárolja fel a televíziót.

Andrew G. Vajna a tájékoztatón közölte: a TV2-ből az ország vezető kereskedelmi televízióját kívánják létrehozni. Hozzátette, reményei szerint három héten belül megkapják a Gazdasági Versenyhivatal hozzájárulását a tranzakcióhoz.

Beszámolt arról is: a jelenlegi menedzsment tagjai, Simon Zsolt és Yvonne Dederick az átadás levezényléséig, vagyis mintegy másfél hónapig még pozíciójukban maradnak, azt követően azonban az új vezérigazgató dönti el, kivel kíván együttdolgozni.

Vajnáé lett

A Magyar Broadcasting Co. Kft. veszi át a TV2 Media Group Holdings Kft., aláírták az adásvételi szerződést is – közölte a TV2 maga csütörtökön. Ki is emelik, hogy bizonyos Andrew G. Vajna érdekeltségébe tartozik a frappáns nevű Magyar Broadcasting. A tulajdonjog átruházásáig a mostani tulajok és ügyvezetők, Simon Zsolt és Yvonne Dederick a megszokottak szerint irányítják tovább a vállalatot, hogyha meghiúsulna a tranzakció, akkor se legyen törés. Dederick és Simon a következőket nyilatkozták:

Az elmúlt két évben az új menedzsment struktúrával, valamint körültekintő pénzügyi irányítással, az eredeti várakozásokhoz képest jóval hamarabb, mindössze egy év alatt növekedési pályára állítottuk a TV2-t. A médiavállalat megvásárlása jó befektetésnek bizonyult, biztos alapokon álló, jól működő céget adhatunk át az új tulajdonosnak.

A mostani tulajok még 2013 végén vették meg a vállalatot a ProsSiebenSat.1-tól, tavaly pedig másfél milliárd forinttal 17,6 milliárdra növelték árbevételüket. Növelték a helyi gyártásra szánt összeget, és 3,511 milliárdos cash-flow tartalékot halmoztak fel és végre, 2008 óta először pozitív EBITDA eredménnyel zárták az évet. A továbbiakat megint bűn lenne nem szó szerint idézni:

A tranzakció célja, hogy támogassa a TV2 Csoport lényeges beruházást igénylő növekedési és terjeszkedési terveit. Az új tulajdonosi kör továbbra is biztos pénzügyi alapokat nyújt a TV2 Csoport számára, valamint a hosszú távú céljai eléréséhez szükséges forrásokat is hatékonyan tudja biztosítani.

Figyelő: így fizetheti ki Vajna a vételi díjat

A Figyelő eheti száma is a nagy tranzakcióról ír. Eszerint nem volt egyszerű megegyezni Vajnával, mivel annyira nem ismerte a hazai kereskedelmi televíziózást, még ha járatos is a médiában. A bizniszmen amúgy már a múlt hét végén aláírhatta a Dederickék által most szignózott szerződést, aminek alapját a korábbi Pro7-es adásvételi kontraktus adta. Ennek lényege az volt, hogy Simon és Dederick számára gyakorlatilag meghitelezte a vételárat  Pro7-csoport, ami mindössze 4,6 milliárd forintért akart megszabadulni a TV2-től (ami papíron ennek többszörösét érte). A kölcsönt 2016 végéig kellett volna megfizetniük a vevőknek.

Ehhez hozzájön, hogy egy 9 millió eurós hitelkeretet is kaptak, amit fel is használtak, ezt még egy 1,6 millió eurós áthidaló kölcsönnel is tetézték a németek. Garanciát vállaltak a TV2-nél lévő licenszek díjainak megfizetésére is, és mindezt úgy tette, hogy tudta, nem kaphat vissza ebből egy eurócentet sem, 8,3 millió eurót el is számoltak veszteségként. Vajna azonban hajlandó lesz a lap szerint minden tartozást kifizetni, ez összesen 60-70 millió euróra, azaz 18-22 milliárd forintra is rúghat, Vajnának márpedig nincs ekkora vagyona.

A hitelből fizetett akvizíció forrása az a terjesztési díj lehet, amit a kábelszolgáltatóknak kell fizetni majd, amint a kormány megalkotja az erről szóló rendeletet.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik