Közélet

Mégis közvetíti a tévé Göncz Árpád temetését

A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. és az MTVA közleményben tudatta az MTI-vel, hogy a közvetítésről szóló információt az MTVA Sajtóosztálya már szerdán hivatalos Facebook-oldalán közzétette, több sajtóorgánum mégis azt a valótlan információt közölte, hogy Göncz Árpád temetése nem lesz látható a közmédiában.

A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. és az MTVA újból megerősíti, hogy november 6-án közvetíti a temetést, ezzel is leróva tiszteletét a rendszerváltás utáni első köztársasági elnök előtt. Mindezzel biztosítva mindenki számára a méltó megemlékezést.

Göncz Árpádot – végakaratának megfelelően – november 6-án, az Óbudai temetőben temetik el. A sírnál Várszegi Asztrik pannonhalmi főapát és egykori rabtársa, Mécs Imre mond gyászbeszédet. A néhai legendás államfő maga kérte, hogy egykori rabtársai, Bibó István, Vásárhelyi Miklós és Litván György mellé helyezzék örök nyugalomra.

A volt államfőnek így nem lesz állami temetése. A Népszabadság értesülése szerint teljesen elmarad a protokoll, a kormány nevében sem szólal meg senki, külön meghívókat sem küldtek ki az állami vezetőknek. Az is kifejezett kérés, hogy koszorút csak a családtagok helyezzenek el a ravatalon, a vendégek egy szál virággal búcsúzhatnak.

A szertartáson Koncz Zsuzsa a Ha én rózsa volnék című dalt énekli Bródy János kíséretével. A legendás szerzeményt Göncz Árpád különösen kedvelte. Narrátornak Bálint Andrást kérték fel. Miután sok külföldi vendég jelezte előzetesen részvételi szándékát a volt államfő búcsúztatására, a védett személyekről az Országgyűlés Hivatalának együttműködésével a TEK és a rendőrség gondoskodik.

 Elment egy igaz ember.
Lehet, hogy Ő volt az utolsó, aki soha nem tévesztette össze a szeretet hatalmát a hatalom szeretetével.
Minden ember barátja volt.
Hiányozni fog…

Ezt írta Koncz Zsuzsa közösségi oldalán, ahol  megosztott egy videót a koncertjéről, ahol nemcsak őt, hanem Göncz Árpádot is állva tapsolta a közönség a telt házas Papp László Budapest Sportarénában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik