Közélet

Orbán már novemberben megnyerheti a 2018-as választásokat

Az Orbán-kormányoknak mindig nagyon fontos volt a foci, ez az állami költésekből is látszik. Majdnem annyit áldoztunk az elmúlt években stadionokra, mint a köztévére, ami tényleg nagyon sok pénz.

Ha kedd este minden jól alakul, akkor az egész legitimálva lenne. Ha a magyar válogatott évtizedek óta először kijut egy nagyobb tornára, senkit sem zavarna, hogy a kormány úgy építi a stadionokat, mintha miniszteri rendelet írná elő. De mondja el inkább a dolgot Orbán Viktor kedvenc lapja, a Nemzeti Sport:

A pótselejtező sikeres megvívása sokat lendíthet labdarúgásunk megítélésén. A külföld szemében egy nagy hagyományokkal bíró ország térhet vissza a sportág vérkeringésébe, messze nem esélyesként, de legalább számolnak velünk. A hazai közvélemény pedig megerősítést kaphat, ha nem is minden működik jól, jó döntés volt milliárdokat invesztálni a futballba.

A 24.hu információi szerint a kormányzati kommunikációs gépezet optimistább része készült arra, hogy meglovagolja a kijutás eufóriáját. Egy csapásra legitimálták volna a stadionokat és közelebb érezték volna magukat a 2018-as választási győzelemhez. Ez még összejöhet, csak sikerrel kell megvívni a pótselejtezős meccseket. Ahogy a kormány sikerpropagandájára is lehet számítani.

Az már önmagában is árnyalja a képet, hogy az Eb-keret kibővítése (16-ról 24-re) után is ilyen pótselejtezős számolgatásra szorultunk. Az viszont, hogy nem sikerült egyenes ágon kijutni, nagyon nem legitimálta az építkezéseket. Főleg akkor nem, ha kiszámoljuk, mennyit költöttünk focira az elmúlt években.

A Csakfoci.hu korábban összeszedte, mennyibe kerülnek az élvonalbeli csapatok új stadionjai és a régi pályák felújítása.

Újak:

  • Puskás Ferenc Stadion: 90-100 milliárd forint
  • Diósgyőr: 8 milliárd forint
  • Videoton: 9 milliárd forint
  • Szombathelyi Haladás: 9,6 milliárd forint
  • Honvéd: 5-5,5 milliárd forint
  • MTK: 4,5 milliárd forint

Felújítások:

  • Dunaújváros: 3,2 milliárd forint
  • Paks: 800 millió forint
  • Pápa: 746 millió 137 ezer forint
  • Újpest: 800 millió forint

És még szó van legalább három stadionról. Ez együtt körülbelül 140 milliárd forint, csak elsőosztályú csapatok stadionjaira.

A 140 milliárd forint nagyon sok pénz, és mindez nem csak úgy terem, hanem az állampolgárok fizetik be adóként. Ezt a kormány mind a focira költi. Arra a focira, ahol hosszú évtizedek óta nem sikerült sehová sem kijutni. Kontinenstornára 1972 óta, a világversenyre 1986 óta. Üde kivétel, nem akarjuk elhallgatni, az U20-as válogatott vb-bronza 2009-ből.

Pénz: van ott még, ahonnan ez jött

2014-ben 82 milliárd forintot költöttünk stadionokra, de ezzel nem lett vége, az idei költségvetésben már benne volt, hogy 2017-ig 345 milliárdot fordítunk erre.

És akkor még nem beszéltünk a második Orbán-kormány nagy találmányáról, a tao-pénzekről. Ezekkel a magáncégek a társasági adójuk alapját csökkenthetik, ha az öt látványsport valamelyikéből támogatnak egy nem profi csapatot. Ezzel százmilliárdok mentek az állam helyett a focicsapatokhoz. A Vs és a Futballsznob is írt arról, mennyire könnyű az így szerzett pénzeket elsíbolni. Nagyon.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik