Közélet

Kovács is beszállt a nagy szocialista társasjátékba

Pártelnökkereső. Újabb és újabb nevek röppennek fel, miután sajtóhírek szerint az MSZP-ben elégedetlenek a jelenlegi vezetéssel.

Népszerű téma lett a magyar belpolitikában, nemcsak az, hogy alkalmas-e Tóbiás József MSZP elnöknek, hanem az is, ki válthatná. Az atv.hu-nak nyilatkozó párttagok, politikusok szerint egy kívülről gerjesztett ötletparádé miatt került elő Harangozó Tamás, Ujhelyi István, Mesterházy Attila, Botka László és Hiller István neve. Azzal többen egyetértenek, hogy elkerülhetetlen a párt átalakítása, de „Tóbit” nem kell bántani, ki kell várni, hogy méltósággal befejezhesse elnöki ciklusát. A párt belső viszonyaira rálátó forrás az atv.hu-nak azt mondta, az e témában felbukkanó cikkekből kiolvasható kinek a politikai ambícióját szolgálja a mesterségesen keltett zavar.

Az ATV tegnap reggeli műsorában Hiller István (akit Orbán Viktor a baloldal egyetlen megfelelő nemzetpolitika megvalósítására alkalmas politikusának nevezett) azt mondta: nem fontos, milyen titulus áll a névjegykártyáján, ezzel együtt részt akar venni az MSZP megújításában. Közölte: nem fog elugrani a feladat elől, de arra nem tért ki, vannak-e pártelnöki ambíciói. Azt elismerte, a párton belül sokan szeretnék, ha ő lenne az MSZP elnöke, ő azonban nem hajlandó szembemenni Tóbiás Józseffel.

A Magyar Idők korábban azt írta, hogy Harangozó Tamás válthatja Tóbiást, de ő cáfolta, hogy ringbe szállna az elnökségért. Ugyanakkor úgy tudni, sem Botka László szegedi polgármester, az országos választmány elnöke, sem Mesterházy Attila nem szeretne elnök lenni. Lapinformációk szerint sokan Ujhelyi István EP-képviselőt is szívesen látnák az elnöki poszton, de azt is tudni vélik, hogy a politikus egyelőre nem akar elszakadni Brüsszeltől.

A legújabb hír, hogy akár Kovács László is visszatérhet az MSZP élére. A párt volt elnöke a HírTV Magyarország élőben című műsorában nem zárkózott el attól, hogy a jövőben irányító szerepet vállaljon a pártban.

Tóbiás József eléggé egyedül van. Elkövette azt a hibát, hogy azt mondta, semmilyen befolyást nem akar gyakorolni a 2014-es tisztújításra. És ezek után a tisztújításon azt mondta,  hogy az lesz az elnökség tagja, akit a kongresszus megválaszt. Ez igaz, de én pártelnökként arra törekedtem, hogy úgy befolyásoljam a kongresszust, a párt tagságát, megyei elnököket, hogy lehetőleg az elnökségbe a legjobbak kerüljenek.

A politikus a baloldali népszerűségvesztés okai között – Gőgös Zoltánhoz hasonlóan – a jelenlegi vezetés felelősségét is felvetette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik