Közélet

Helsinki Bizottság: vizsgálja az ombudsman a TEK oszlatását Röszkén!

A jogvédők választ akarnak kapni többek között arra, miért használt a terrorelhárítás viperát a migránsokkal szemben és figyelmeztették-e a tömeget, hogy oszlatás jön.

A Magyar Helsinki Bizottság arra kéri az alapvető jogok biztosát, hogy hivatalból vizsgálja ki a röszkei határátkelőnél végrehajtott szeptemberi tömegoszlatást. A vizsgálat nélkül a szervezet szerint sose derül fény arra, jogszerű volt-e Terrorelhárítási Központ (TEK) akciója.

Az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményben azt írták, szeptember 16-án “a TEK csapaterőben, könnygázzal, gumibottal és viperával támadt rá a határzár frissen megnyitott átjáróján Magyarország területére belépő külföldiek tömegére”. A rendőrség fellépése miatt több civil, köztük gyerekek és újságírók is megsérültek.

A kedden postázott kérelem 15 pontban tesz javaslatot arra, mit is lenne érdemes tisztázni egy ombudsmani vizsgálatnak. Ezek között említették azt, milyen hatásköre volt a TEK-nek részt venni a tömegoszlatásban, figyelmeztették-e a tömeget, mi indokolta a vipera és a gumibot alkalmazását, és jogszerű volt-e a helyszínről újságírókat előállítani.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik