Közélet

A nyúlon is túl vezet a nyúlkönyvgate-ügy

31 millió forint ment el egy sablonos nyúltartási könyv kiadására uniós pénzből - állítja egy LMP-s. A könyvet kiadó offshore hátterű cég vezetője szerint Hadházy csak egy körállatorvos, nem ért a témához.

A bonyolult történet ott kezdődött, hogy a Türr István Képző és Kutató Intézet kapott egy 1,5 milliárd forintos uniós keretet. Ezt Hadházy Ákos LMP-s politius kritizálta, szerinte több olyan tételre is elment a pénz, ami nem hozott hasznot. Ilyen volt a Száz Magyar Falu Kft. által készített nyúltartási könyvecske, ami 31 millió forintba került – írja az Index.

A cég vezetője, Farkas József szerint csak 24,6 millió forintot kaptak és hét különböző kötetet adtak ki a Kerttervezéstől az Iskolakertig. A programban a tananyag fejlesztése, pedagógusok képzése, iskolai gyakorlókertek támogatása, módszertani fejlesztési tanulmány elkészítése is benne volt, mindezt tanároknak és diákoknak szánták.

Farkas szerint a köteteket nem egy Hadházyhoz hasonló körállatorvos, hanem egy egyetemi docens szerezte. Hadházy pl. állítja, a nyulas könyv egy tízéves gyerek szintjén ír a nyúlfej levágásáról, márpedig a könyvben azt írják, szakembert kérjenek fel a gyerekek e célra. A cégvezető a lap több korábbi állítását is tagadta az abban szereplő szavak gyakoriságáról.

A vállalkozás 15 éve foglalkozik könyv- és lapkiadói tevékenységgel, kiterjedt szakmai szerzőhálózata van. Az Index szerint hat éve offshore tulajdonban áll a cég: tulajdonosa egy budapesti cég, annak pedig a luxemburgi LifeTree Holding S.a.r.l. A kézbesítési megbízottja maga Farkas József.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik