Közélet

Migráció és terrorveszély: TEK-es tanulmány cáfolja a kormányzati álláspontot

A Terrorelhárítási Központ Tudományos Tanácsának elnöke a TEK folyóiratában tavaly év végén megjelent tanulmányában arról értekezik, hogy az illegális migrációban nincsen jelentős terrorkockázat. A tanulmányt az Index vette észre a TEK honlapján, az írást azóta törölték. Hogy miért, arra a portál egyelőre nem kapott választ a szervezettől.

A húszoldalas dolgozat szerzője Böröcz Miklós rendőr alezredes, a Terrorelhárítási Központ Tudományos Tanácsának elnöke. A TEK Tudományos Tanácsa adja ki a (T)Error & Elhárítás nevű folyóiratát. A lap főszerkesztője Böröcz Miklós, de a szerkesztőbizottságban ott van Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő is, aki általában a dolgozat megállapításaival ellentétes véleményének ad hangot.

Az írás szerzőjének szemét a migrációval kapcsolatban egy német hírszerző nyitotta fel, beszélgetésük hatására újabb kutatásokba fogott és arra jutott, hogy korábban tévedett.

Böröcz dolgozatában sorra veszi a Nyugaton elkövetett terrorcselekményeket és arra a megállapításra jut, hogy azok elkövetői nem illegális migránsok voltak. A TEK szakértőjének magyarázata szerint azért nem életszerű, hogy a terroristák az illegális migránsok közé épülve juttatnák be embereiket, mert

  •  a nyugati országok rengeteg pénzt költenek hírszerzésre, nagyon bonyolult lenne terroristát bejuttatni Európába
  • ha egy terroristát egy bizonyos feladattal egy idegen országba küldenek, akkor annak a terroristának különféle problémái adódhatnak, így kommunikálnia kell otthon maradt megbízóival
  • anyagilag nem éri meg
  • a terrorista a tiltott határátlépéssel idő előtt lebukhat
  • helyismeret és nyelvismeret nélkül nehézkes a boldogulás, segíteni rizikós
  • helyi alvilági kapcsolatok nélkül a terrorista könnyen lebukhat

Böröcz szerint éppen ezért az ideális terrorista nem illegális migráns, hanem egy olyan személy, aki vagy legális migráns, vagy már eleve a célország állampolgára.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik