Közélet

Csernobil még tízezer évig sugározni fog

Csernobil még tízezer évig sugározni fog

Huszonkilenc éve robbant fel a csernobili atomerőmű. A katasztrófa után Pirpjaty egész városát evakuálták és egy harminc kilométeres, elkülönítő zónát hoztak létre a sugárszennyezett terület körül. A IV-es blokk a mai napig sugárzik, a területet emberi életre alkalmatlanná nyilvánította az ukrán katasztrófaügyi minisztérium, ami egyébként pont a katasztrófa miatt jött létre.

Csak idős emberek térhetnek vissza a zóna területére élni, a saját felelősségükre. Bár Csernobil és környéke még jó 10 000 évig sugározni fog, a 2010-es évekre komoly turista-attrakcióvá nőtte ki magát Kijevben – konkrétan nyugati turisták ezrei zarándokolnak el évente, megtekinteni, hogyan veszi vissza a természet a kommunista várost.

Jászberényi Sándor fotói 2009-ből:

A hírhedt négyes blokk előtt. Ez a biztonságos távolság a betonszarkofág előtt, a Geiger számláló még így is mutatja mennyivel nagyobb a háttérsugárzás.

Pripjaty városának egy épülete egy szomszédos ház tetejéről. Jelenleg a terület őreit nem az orvhalászok és vadorzók ellen látják el fegyverrel, hanem a szabadon garázdálkodó vadállatok ellen, akiknek számára ismeretlen az emberi jelenlét.

Pripjaty egy paneltömbje a sokkból. A lakásokban még ott vannak a bútorok, az étkészlet az asztalon. Rohamtempóban zajlott az evakuáció.

Egy pár gyerekcipő egy pripjatyi panellakásban.

Pripjatyi utca, két és fél évtizeddel az evakuálás után.

A földön felejtett építőkockák Pripjaty óvódájában.

És minden más, ami az óvodában maradt.

Plüsnyúl az ikonikussá vált pripjatyi óriáskerék előtt.

A pripjatyi uszoda.

A pripjatyi uszoda időmérője a a versenyekhez. Nem méri az izotópok bomlási idejét.

A pripjatyi kórház belseje.

Kartotékos szekrények a pripjatyi kórházból.

Sugárzás-ellenőrző berendezés a zóna kijáratánál. Bárkinek át kell mennie rajta, aki belépett a fertőző területre, hogy biztosan ne kerüljön ki erősen sugárzó anyag a ruhán vagy a cipőtalpon.

Csernobil – a szovjet ipar dísze.

Figyelmeztető tábla az elidegenítő zóna bejáratánál.

 

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik