Közélet

12 milliárdot kasszíroznak jövőre a Fidesz-közeli Kuna Tibor cégei

Kuna Tibor, az állami megrendelésekkel szépen ellátott Young & Partners  PR és kommunikációs ügynökség vezetőjének és tulajdonosának az államigazgatástól sem teljesen független szakmai életútját mutatja be a 444.hu cikke, amelyből az is kiderül: a sikert sikerre halmozó üzletembernek jövőre sem lesz oka a panaszra, 12 milliárd forintot takarít be 2016-ban.

Kuna 1999-ben az Ifjúsági és Sportminisztériumnál kapott állást, Deutsch Tamás tárcájánál egészen 2003 elejéig dolgozott. Ebben az időszakban  ismerkedett meg az akkoriban éledező Fidelitas vezetőivel, így Szijjártó Péterrel, jelenlegi külgazdasági és külügyminiszterrel és Mihalovics Péterrel, aki most éppen Seszták Miklós fejlesztési miniszter kabinetfőnöke. Miután Szijjártó 2002-ben képviselő lett, beajánlotta barátját a parlamentbe: Kuna 2003-ban kabinettitkári posztot kapott a frakciónál, és egészen 2006-ig dolgozott a Fidesznek.

A Young&Partnerst 2008-ban Kiss Zoltán Balázzsal alapította, ám két évvel később Kuna már egyedül vitte a boltot. A két év alatt 11 fősre duzzadt cég 32 ügyfelet gyűjtött össze, de közülük mindössze három érkezett az állami szektorból. A kormányváltás után a Y&P egyre inkább a közbeszerzések, állami bizniszek felé fordult, elsősorban a „közszolgálati PR” piacon. A Dunaújvárosi Főiskola és Veszprém Önkormányzata mellett az OEP-nél, a Főtávnál, a Mentőszolgálatnál, és később a Vízműveknél is olyan tendereket nyertek, amik arról szóltak, hogy miként lehet egy közszolgáltatást népszerűbbé tenni a lakosság körében.

A 444 cikke szerint Kuna cégei 2011-ben 25,5 millió forintot nyertek közbeszerzéseken, ez a teljes árbevételük 5,7 százaléka volt. 2013-ban a közbeszerzéseken elnyert összeg már 1,277 milliárd forint, teljes nettó árbevételük 62 százaléka volt. További részletekért kattintson ide.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik