Közélet

10 ezer óránként – határtalanul jó üzlet a kerítésépítés

A munkát elnyerő cégtől havi 500 ezer forintot kap a tendert kiíró minisztérium államtitkára.

Ha nem a honvédség katonája, hanem egy állami cég alkalmazottja húzta fel a déli határra a kerítést, akkor a Honvédelmi Minisztérium szerint a 10 ezer forintos óradíjnál nincs jobb – írja az Index. A tárca közigazgatási államtitkára augusztusban a kerítés kiépítésért felelős munkacsoport vezetőjeként olyan cégnek adott 2 milliárdos megbízást, amelynek félmilliós fizetéssel ő az igazgatótanácsi elnöke.

A Honvédelmi Minisztérium Elektronikai, Logisztikai és Vagyonkezelő Zrt. úgy nyert a legalacsonyabb árajánlattal, hogy nem is volt több ajánlat. A HM EI emberei már július végén nekiálltak, hogy a kerítés építéséhez ingyenmunkaerőt toborozzanak, noha a megrendelést csak augusztus 2-án kapta a cég, miután ehhez módosították a belügyi és honvédelmi közbeszerzések lebonyolítását szabályozó kormányrendeletet.

A szaktárcánál a „legalacsonyabb ár” alapján kiválasztott HM EI szerződésében bruttó 10 795 forintos óradíjjal számoltak a kerítésdrótfonatok kerítésoszlophoz rögzítésért és 24 130 forinttal egy szárzúzóval végzett bozótirtási munkaóráért, a gépekkel végzett munkák pedig a 100 ezres óradíjat is túlléphették.

A HM EI hat céggel kötött alvállalkozói szerződést összesen mintegy 300 millióért, de a szaktárca sajtóosztálya azt írta az Indexnek, hogy a HM EI nem kiszervezte a munkákat, csak azon feladatokra vett igénybe alvállalkozókat, amelyek határidőre való elvégzésére nem volt elég kapacitása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik