Közélet

Ankarába utazik Angela Merkel

Nem a németek legnagyobb álma Erdogannal egyezkedni, de úgy vélik, nincs más útja a helyzet kezelésének.

Vasárnap Ankarába látogat Angela Merkel – tudósít az MTI. A német kancellár a török miniszterelnökkel és Erdogan államfővel tart majd megbeszélést.

Steffen Seibert kormányszóvivő közölte: a tárgyalások fő témái a terror ellen folytatott közös küzdelem, a menekültválság kezelése és a kétoldalú kapcsolatok lesznek. A látogatásra alig több, mint egy héttel a szombati ankarai merénylet után, és két héttel a törökországi parlamenti választások előtt kerül majd sor.

A német kormány álláspontja szerint ha Törökország együttműködik a krízis kezelésében, akár vízumkönnyítésekről is lehet majd tárgyalni, de az nem valószínű, hogy a választásokig megállapodásra jutnának.

A konzervatív CDU kormánypárt egyik alelnöke, Armin Laschet azt mondta: nem tartozik a német szövetségi kormány legfőbb vágyai közé a Recep Tayyip Erdogannal való egyezkedés, de tudomásul kell venni, hogy nélkülözhetetnen együttműködni vele. Az ankarai merényletek viszont az eddiginél is bonyolultabbá tették a helyzetet.

Az EU területére egyébként Törökországon keresztül érkezik a legtöbb menedékkérő és az országban is mintegy kétmillió szíriai állampolgár tartózkodik. Berlin a görög-török uniós külső határ ellenőrzésének erősítését és a Törökországban élő menekültek helyzetének javítását reméli az Ankarával való együttműködéstől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik