Közélet

Strasbourghoz fordultak a menedékkérők fogva tartása miatt

A törvény szerint nem lehetne korlátozni a szabadságát annak, aki menekültügyi eljárás alatt áll.

Eleve nem is lehetne fogva tartani a menedékkérőket a tranzitzónákban, de még kínosabb, hogy a Magyarországon elutasított embereket a szerb hatóságok együttműködése nélkül eresztik szélnek Szerbiába – írja a HVG.hu.

A portál felidézi két bangladesi férfi esetét, akik 23 napot töltöttek a határzárba ékelt „konténerfaluban”, miután fellebbeztek kiutasításuk ellen. Miután jogerősen is úgy döntött a bíróság, hogy kiutasíthatók, egyszerűen kiengedték őket a szerb kukoricásba, mivel Szerbia hivatalosan nem fogad kitoloncoltakat.

A nyakatekert jogi helyzet miatt a Magyar Helsinki Bizottság a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult. A szervezet álláspontja szerint ugyanis eleve abszurd, hogy a tranzitzónát úgy kezelik, mintha nem magyar területen állna, ott döntenek arról egy gyors eljárás után, hogy beléphet-e a menedékkérő Magyarországra. A törvény szerint egyébként az, akinek menekültügyi eljárás folyik az ügyében, a jogi státuszát illetően szabad ember. Ennek mond ellent, hogy a „konténerfalut” nem hagyhatják el, még az ügyvéd is csak engedéllyel mehet be hozzájuk.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik