Közélet

Veszélybe került a tehetséges, de szegény fiatalok zenei oktatása

Nincs pénz a Snétberger Zenei Tehetség Központ jövő évi működésére, az is lehet, hogy a sok százmilliós támogatást is vissza kell fizetni emiatt.

Veszélybe került a hátrányos anyagi helyzetű zenész fiatalokat felkaroló Snétberger Zenei Tehetség Központ működése – tudta meg az Inforádió. Az intézményt 2011-ben adták át Felsőörsön, olyan zenészek tanították itt a nehéz körülmények közt élő, de tehetséges fiatalokat, mint Szakcsi Lakatos Béla, Oláh Kálmán, vagy Robi Lakatos. A központ több mint 800 millió forintból épült, ennek nagy részét a Norvég Alap, százmilliót pedig a magyar állam adott. Az éves fenntartási költség ugyancsak mintegy százmillió forintot tett ki, ebből évente 60 gyermeket oktattak.

A világhírű gitáros, Snétberger Ferenc nevével fémjelzett központ működtetéséhez szükséges pénzt különböző helyekről, főleg hazai forrásból teremtették elő, a kormány is több tízmillió forintot adott éves szinten. Az utóbbi időben azonban ez egyre nehezebben sikerült, anyagi gondok merültek fel, mostanra pedig tarthatatlanná vált a helyzet és a következő évnek már nincs meg a fedezete. A Norvég Alappal kötött szerződés szerint viszont 2022-ig kötelező üzemeltetni az iskolát, ha ezt a fenntartó nem tudja vállalni, akár az egész, 800 milliós támogatási összeget is visszakérhetik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik