Közélet

Apró NATO-parancsnokság kerül Fehérvárra

Jens-Stoltenberg(960x640).jpg (Array)
Jens-Stoltenberg(960x640).jpg (Array)
Jó lesz mindenkinek, legalábbis Simicskó István és Cser-Palkovics András szerint. Békeidőben sokat tanulhatnak a magyar honvédek itt, válságban meg könnyebben áramlik majd be a NATO-erő.

A Székesfehérváron létesítendő új NATO-parancsnokság úgy fogja növelni hazánk biztonságát, hogy nem jelent fenyegetést senkire sem – mondta Simicskó István honvédelmi miniszter a NATO védelmi minisztereinek brüsszeli központjában tartott csütörtöki tanácskozás után.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI megkeresésére pénteken azt írta: a tagállamok miniszterei megvitatták, hogy készenléti akcióterv keretében a NATO új intézkedésekkel erősíti meg keleti tagjait. A miniszterek jóváhagyták a NATO Reagáló Erő (NRF) új koncepcióját, aminek alapján az NRF létszáma az eddiginek a kétszeresére, mintegy 40 ezerre fog nőni. Az NRF keretein belül kialakítanak egy rendkívül magas készültségű, akár két nap alatt bárhol bevethető összhaderőnemi köteléket is (VJTF).

A szlovákok is kapnak miniparancsnokságot

A védelmi miniszterek arról is döntöttek, hogy a Baltikumban, Lengyelországban, Romániában és Bulgáriában már létrehozott, kisméretű NATO-parancsnokságokhoz hasonlóan Magyarországon és Szlovákiában is létrejön egy előretolt, mintegy negyvenfős vezetésirányítási elem (NFIU).

A HM közleménye szerint Simicskó azt mondta: a magyar NFIU – amit Székesfehérváron fognak kialakítani – békeidőben nemzetközi katonai gyakorlatokat és kiképzéseket fog szervezni, válságban pedig a Magyarország védelmét biztosító NATO-erők beérkezésének a koordinálása lesz a feladata. Simicskó szerint a magyar NFIU létrehozása erősíti a NATO kollektív védelmét és fontos hiányt pótol, mivel az ország 1999-es NATO-csatlakozása óta még nem létesült Magyarországon NATO-parancsnoki elem.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár csütörtökön Brüsszelben jelentette be: “a Kelet-Európában már létező hat parancsnoki központ kiegészítéseként döntés született arról, hogy új parancsnoki és ellenőrzési struktúrákat hoznak létre Magyarországon és Szlovákiában”.

Fehérvár örvend és tájékoztatást kér

A székesfehérvári önkormányzat azt írta: a Cser-Palkovics András polgármester szerint a NATO parancsnoki központ jelentős presztízsértékkel bír. A közlemény szerint a polgármester tájékoztatást kért a HM-től a parancsnokságról. Felidézték, a tavalyi NATO-csúcson több keleti tagállam jelezte kérését, hogy a szövetség fordítson nagyobb figyelmet a biztonságukra. E kérésre dolgozták ki a NATO előretolt vezetésirányítási törzselemének koncepcióját.

A HM-közlemény szerint Magyarország biztonságát növelő intézkedésről van szó, hiszen a kis befektetéssel létrejövő, a tervező-szervező munkát végző törzselem növelné a védelem hitelességét, és veszély esetén megkönnyítené a NATO-csapatok érkezését. A negyventagú törzs felét a NATO-tagállamokból érkező katonák, a másik felét magyar honvédek adnák, ezzel a magyar katonák tapasztalatokat szereznének nemzetközi környezetben úgy, hogy az nem is járna olyan költségekkel, mint a külszolgálat. A tervek szerint a parancsnokság a Nagysándor József-laktanyában kap helyet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik