Közélet

PM: Szijjártó villában, 170 ezer gyerek wc nélküli lakásban él

"Minden embernek joga van a tisztes boldoguláshoz, nem csupán a fideszes politikusoknak!"

Miközben 2,5 millió magyar embert érint a lakhatási szegénység, addig “Szijjártó Péter évek óta milliókkal többet tesz félre, mint amennyit keres” – állítja a Párbeszéd Magyarországért (PM). A párt emlékeztet rá, a miniszter több mint 700 négyzetméteres villáját “családi összefogásban” vette, de megtakarításai 7 év alatt megduplázódtak: idén már 82 millió forintja volt a bankban.

Mindezzel párhuzamosan ma Magyarországon több mint félmillió ember, köztük 170 ezer gyerek él wc nélküli lakásban. Minden negyedik magyar olyan helyen lakik, ahol lyukas a tető, penészes a fal, nincs folyóvíz vagy rohad a padló, és a lakosság tíz százaléka nem tudja telente fűteni a lakását.

A párt ezért visszaemelné az alaptörvénybe a lakhatáshoz való jogot, lehetővé tenné az egészséges lakhatást mindenkinek. Az önkormányzati lakásszektor bevonásával megakadályozná, hogy utcára kerüljenek emberek, biztosítaná, hogy az utcára kerültek újra lakhatáshoz jussanak.

Minden embernek joga van a tisztes boldoguláshoz, nem csupán a fideszes politikusoknak!

Ezt írta Facebook-oldalán a Párbeszéd Magyarországért, amely a lakhatás világnapja alkalmából már javasolta, hogy alakuljanak szociális lakásügynökségek, vezessenek be plafont az albérleti díjakra. Szabó Tímea társelnök akkor arról is beszélt, hogy évente ötszázezer kilakoltatási eljárás indul meg, ötezren kerülnek az utcára. miközben  háromszázezer lakás áll üresen, ezért csak politikai akarat kellene a probléma megoldásához.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik