Közélet

Feltérképezték, kik szavaznak a Fideszre

Szegényektől a tehetősekig, alacsony végzettségűektől a magasan képzettekig sokszínű képet mutat a kormánypárt szavazótábora.

Markánsan különböző csoportokból áll össze a Fidesz szavazótábora, leginkább az köti őket össze, hogy elutasítják a baloldali pártokat és a Jobbik felé is csak egészen kis részük mutat nyitottságot – derül ki a Republikon Intézet elemzéséből, amelyben a kormánypárt szavazóit vizsgálták.

Megkérdőjelezhetetlenül a Fideszt tartják a legfontosabbnak

A vizsgálatban öt típust különítettek el: a nemzeti-liberálisokat, az apolitikus jobboldali fiatalokat, a vidéki vallásosokat, a polgári középosztálybelieket, valamint a mérsékelt konzervatívokat. Az ő nézeteik alapvetően különböznek az esélyegyenlőségről vagy a tekintélyelvűségről, de túlnyomó többségük számára megkérdőjelezhetetlenül a Fidesz a legfontosabb párt.

A nemzeti-liberálisok alkotják a kormánypárt mintegy kétmilliós szavazótáborának legkisebb csoportját, nagyjából százezren vannak. Ők alapvetően elutasítják a tekintélyelvűséget, de elfogadják a társadalmi egyenlőtlenséget. Döntően fiatal, budapesti, a vallásosságot elutasító, magas végzettségű emberek, akik a táboron belül a legkritikusabbak a Fidesszel. Nagyon érdekli őket a politika és igyekeznek minél több forrásból tájékozódni, az átlaghoz képest kevésbé van rossz véleményük a baloldalról, de a meglévő baloldali pártokat elutasítják.

Az apolitikus jobboldali fiatalok csoportja mintegy 335 ezer főből áll. Mindennapjaiknak kevésbé fontos része a politika. Pályakezdő, családalapító fiatalok, akik magasan képzettek és jó keresetük van, nem látnak okot arra, hogy más pártot válasszanak a Fideszen kívül. Vélhetően a családi szocializáció során lettek jobboldaliak; a baloldalt a 2010 előtti időszakkal azonosítják, a Jobbik radikalizmusa inkább taszítja őket.

Közel félmillió szavazót jelentenek a vidéki vallásos fideszesek: ők jellemzően idős, alacsony végzettségű és rossz anyagi körülmények között élő emberek. Ebben a csoportban működött leginkább a menekültellenes hangulatkeltés – féltik a megélhetésüket és biztonságukat. Elégedetlenek azzal, ahogy a kormány kezeli a szegénységet és tudnak a korrupciós ügyekről, de nem hisznek abban, hogy ezt más párt máshogyan kezelné.

A legelkötelezettebb szavazótábor a polgári középosztály, amely 475 ezer főt tesz ki. Ők jellemzően a Fidesz gazdaság- és társadalompolitikájának nyertesei. Idősek és kifejezetten tekintélyelvűek, számukra a Fidesz keresztény-konzervatív társadalomképe épp megfelelő. Sok szempontból a korábbi MIÉP szavazókkal mutatnak rokonságot. Politikáról elsősorban az MTV-ből és a Kossuth rádióból tájékozódnak.

515 ezres létszámmal a legnagyobb csoportot jelentik a mérsékelt értékkonzervatívok: ők olyan, döntően közép- és felső középosztálybeli, magasan képzett fiatalok, akik alapvetően elégedettek a kormányzással, bár egy-két ügyben markánsan piaci álláspontot képviselnek – nem jellemző rájuk az általános bankellenes hangulat és elfogadóbbak a tandíjjal kapcsolatban is. Ideológiai ügyekben konzervatívak és osztják a Fidesz nemzeti retorikáját: halálbüntetés-pártiak, tiltakoznak az idegen tőke ellen, támogatják az EU elleni „szabadságharcot”. A mérsékelt konzervatívok kifejezetten érdeklődnek a politika iránt, döntően az online médiából tájékozódnak, rendszeres olvasói a 24.hu-nak, az Indexnek, az Origónak és a kisebb hírportáloknak is. Más szavazói csoportokkal szemben mutatnak némi nyitottságot az LMP és a Jobbik felé is, de ez nem több, mint egyfajta anti-establishment szimpátia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik