Közélet

Vona és Schiffer: demokratikus úton leváltható a kormány

Abban egyetértett a Jobbik, az LMP és az Együtt elnöke, hogy semmiben sem értenek egyet. De azért valamiben igen, jó volna Orbán Viktorékat leváltani.

Demokratikus úton leváltható Orbán Viktor kormánya és politikai rendszere – egyedül ebben értett teljesen egyet a Jobbik, az LMP és az Együtt elnöke szerda este Sárváron. A jubileumi XXX. Vezérigazgató Találkozón találkoztak és folytattak kerekasztal-beszélgetést – írja az MTI. Vona Gábor, Schiffer András és Szigetvári Viktor eltérően ítélték egymás pártjainak kormányra kerülési esélyeit, kormányzóképességét, a migrációs kérdés kezelését, valamint a nyugdíjrendszer alakítását, illetve másként vélekedtek az Európai Unióról is.

Józan, mérsékelt, erős, hiteles, megújuló

Szigetvári a józan, mérsékelt politizálásban, közös miniszterelnök-jelöltben és egy választási pártban, Vona az erő felmutatásában és a hitelességben, Schiffer pedig egy megújuló Magyarország képének megrajzolásában látta a követendő stratégiát. Vona szerint 2010-ben nem ért véget a rendszerváltás, hanem Orbán folytatta, sőt “megkoronázta” az előző évtizedek elhibázott politikáját, ami pedig jelenleg folyik, az egy elrontott rendszerváltás “eltorzult végjátéka”.

Szigetvári szerint azok vannak többségben Magyarországon, akik le akarják váltani Orbánt és kormányát, a jelenlegi rendszer szavai szerint “autonómiahiányos”, az ország pedig “megrekedt a polgárosodásban”. Schiffer szerint Orbán a “nemzeti cinizmus” rendszerét építette fel, amivel szemben 2018-ban olyan párt kínálhat alternatívát, aminek világos politikai elvei vannak, és azok mellett következetesen kitart.

Szavai szerint a politikában és a parlamentben is generációváltás zajlik, az új nemzedékhez tartozók pedig már érdemi vitákat is képesek folytatni.

A kormányzási esélyekről folytatott vitában Vona és Szigetvári kölcsönösen bírálták egymást, Szigetvári szerint a Jobbiknak nincs kormányzóképes programja, Vona pedig az Együtt támogatóinak hiányára utalva megjegyezte: “Nektek viszont más hiányzik”. Szigetvári a Jobbik nyugdíjelképzeléseit vitatta, megvalósíthatatlannak és felelőtlennek nevezte a “Férfiak 40” kezdeményezést, mondván erre nincs elegendő fedezet.

Az Európai Unióról és a migrációról szólva Vona azt mondta, ha a kormány nem ezt a migrációs politikát folytatná, amit jelenleg, ma a Jobbik lenne Magyarországon a legnépszerűbb párt, az unió jövőjéről pedig a szétesés lehetőségét is felvetette. Szerinte inkább a közép-kelet-európai,

volt KGST tagállamok együttműködését lenne érdemes erősíteni.

Schiffer arra hívta fel a figyelmet, miközben Orbán harcosan fellép a migrációval szemben, a szabadkereskedelmi egyezmény miatt az Egyesült Államokkal szemben kellene fellépni, Orbán pedig “csatlósként viselkedik”. Szigetvári védelmébe vette a német kancellár, Angela Merkel által képviselt migrációs politikát. Szerinte a népesedési problémákkal küzdő Magyarországnak szüksége volna néhány tízezer migránsra, akik egy uniós kék kártya birtokában dolgozni jönnének ide.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik