Közélet

Lázár szerint azért kell eladni az állami földeket, mert a Fidesz is szétlopja

Az ellenzék furcsállja, hogy miért nem tesz feljelentést a miniszter, ha tud ilyen bűncselekményekről és arra is kíváncsiak, hogy a többi állami céget hogyan lopják szét fideszes vezetőik.

Meglepő érvvel állt elő Lázár János az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága előtt arra a kérdésre, hogy miért van szükség az állami földek privatizációjára. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint azért, mert az állam nem tud gazdálkodni, az állami mezőgazdasági cégeket szétlopták és szétcsalták. „Nem hiszem, hogy bármelyikünk is azt akarja, hogy ezen a pár százezer hektárom elkezdjünk gazdálkodni, és amikor szocialista kormány van, akkor a szocialista menedzsment lopja szét, amikor fideszes kormány van, akkor a fideszes menedzsment lopja szét” – fejtegette Lázár.

Sajátos gengszterlogika

Sallai Róbert Benedek, az LMP parlamenti képviselője azt mondta: ha a kormánynak információja van arról, hogy lopják az állami tulajdont, nem a kapkodó és értelmetlen privatizáció a megoldás, hanem az, hogy feljelentést tesz, börtönbe zárja a felelősöket és az állami tulajdont a közjó érdekében használja tovább. Az ellenzéki képviselő szerint Lázár nemcsak beismerő vallomást tett, hanem végképp be is bizonyította a földprivatizáció értelmetlenségét, ugyanis pont azok fogják végképp rátenni a kezüket az állami földekre, akik az elmúlt években szétlopták azokat.

A Jobbik felszólította Orbán Viktort és Lázár Jánost, hogy mondjanak tényeket és álljanak elő bizonyítékokkal arról, hogy kik lopják szét a közvagyont. Apáti István alelnök sajátos gengszterlogikának nevezte, hogy úgy akadályozzák meg a lopást, hogy rablást hajtanak végre, emellett ellentmondásosnak tartja, hogy ha a közművagyon államosítását azzal indokolják, hogy az állam jó gazda, 380 ezer hektárnyi föld elkótyavetyélésénél már úgy gondolják, hogy ugyanez az állam nem megfelelő tulajdonos.

A Fidesz lényege?

A DK azt követeli, hogy Lázár János még szerdán tegyen feljelentést a tudomására jutott bűncselekményekről. Nagy-Huszein Tibor alelnök szerint a kormánypárt már nem azt bizonygatja, hogy nem lop, hanem azt, hogy sokkal jobb, ha az államigazgatás helyett az oligarcháik lopnak.

A Párbeszéd Magyarországért emlékeztet, hogy Lázár minisztériumának irányításával a Fidesz-kormány állami tulajdonba vette az energiaszolgáltatást, a kéményseprést, a vízműveket, bankokat, és így tovább. Ezért kíváncsiak arra, hogy a fideszes menedzsment vajon az összes állami céget szétlopja-e és a mezőgazdasági cégek esetében ezt miért nem sikerült megakadályozni. Felvetik, hogy a Fidesz rendszerének lényege, hogy a fideszes menedzsmentek szétlopják a közpénzt, azután visszacsorgatnak belőle a pártnak. Ha Lázár Jánost újabban zavarja a korrupció, számoljon el az általa levezényelt trafikmutyival is – szólított fel a PM.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik