Közélet

Bedőlt alatta egy bank, mégis tanácsadó lett Matolcsy unokatestvérénél

A Széchenyi Bank volt vezérigazgatóját húszmillióra bírságolták jogsértések miatt, de megbízást kapott a Növekedési Hitel Banknál.

Korábban húszmillió forintra bírságolta a Matolcsy György vezette jegybank Szakács Tibort, a tönkrement Széchenyi Bank volt vezérigazgatóját, de ez nem volt akadálya annak, hogy ma már tanácsadója legyen a Matolcsy unokatestvérének érdekeltségébe tartozó NHB Növekedési Hitel Banknak – írja a HVG.hu.

A Széchenyi Bank tevékenységi engedélyét tavaly vonta meg a Magyar Nemzeti Bank, mert a pénzintézet működése fenntarthatatlanná vált. Az üggyel összefüggésben ráadásul feljelentést is tettek ismeretlen tettesek ellen, mert bűncselekmény gyanúja is felvetődött. A betétesek és az állam sok milliárd forintot veszítettek a bank bukásával.

A Töröcskei István érdekeltségébe tartozó, fiktív tőkeemeléssel életben tartott Széchenyi Banknál elképesztő trükkök sorát vetették be, a szabálytalanságok azután is folytatódtak, hogy az állam kisebbségi tulajdonos lett a bankban. A kormány az üggyel kapcsolatos határozatot titkosította, az átvilágítás dokumentumait titkolja. A portál azt írja, hogy a pénzügyi felügyelet is komoly mulasztásokat követhetett el, a Magyar Nemzeti Bank pedig „elképesztő türelemről tett tanúságot” Töröcskeiékkel szemben.

Szakács Tibor volt vezérigazgatót 20 milliós büntetéssel sújtották, rajta kívül a menedzsment három volt tagját is megbüntették 18-19 millió forintra azzal az indoklással, hogy a vezetők által elkövetett jogsértések rendkívül súlyosak voltak.

Szakács mégis tanácsadó lett az NHB Növekedési Hitel Banknál, hetente többször is bejár. A HVG.hu-nak azt mondta: nem ő kereste meg a bankot, mely egyébként Matolcsy György jegybankelnök unokatestvérének, Szemerey Tamásnak az érdekeltségébe tartozik.  Az NHB azt közölte, hogy Szakács bevonásával „azt a közel két évtizedes, széleskörű (sic!) tapasztalatot vesszük igénybe, melyet a Széchenyi Banknál eltöltött időszak előtt szerzett meg”. A jegybank közölte: Szakács csak attól van eltiltva, hogy vezető funkciót töltsön be pénzintézetnél, a tanácsadói poszt viszont nem minősül annak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik