Közélet

Az ombudsman mentheti meg a bonyhádi romot a dózerolástól

Az elkerülő út építése közben tárták fel a Tolna megyei város fantasztikus leletét, amit gyorsan be akarnak temetni, hogy ne kelljen kötbért fizetni. Az alapjogi biztos és helyettese közbelépne.

A Bonyhádon – útépítés közben – feltárt gótikus plébániatemplom maradványainak megőrzését kérte az alapvető jogok biztosa és a jövő nemzedékek érdekeinek képviseletét ellátó helyettese az illetékesektől – közölték szerdán az MTI-vel.

Felhívták a figyelmet, hogy a városi elkerülő építése közben múlt héten feltárt, az iszaptakarás miatt egyedülállóan érintetlen állapotban megmaradt templomrom a barokk korban újjáépült tolnai város egyetlen középkori emléke. A rom egyben a nemzet kulturális örökségének kiemelt fontosságú épített emléke, ezért védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése az alaptörvény értelmében mindenki kötelessége.

A beruházó önkormányzat és a kivitelező a pénzügyi támogatással való elszámolás kényszere miatt a romok elfedésére törekszik, ami viszont jóvátehetetlen sérüléseket okozhat. Székely László alapjogi biztos és helyettese, Szabó Marcel emiatt felkérte a közpénzek felhasználásáért felelős hatóságokat: tegyék lehetővé, hogy a beruházó kötbér nélkül felfüggeszthesse az építkezést azért, hogy a tervek módosításával az út a középkori műemléket kikerülve épülhessen meg.

Az ombudsman és helyettese felkérték a bonyhádi önkormányzatot és polgármestert, hogy keressenek “olyan szakmai megoldást, amely időt ad a középkori emlék feltárására, és lehetővé teszi megőrzését és bemutatását”. Az örökségvédelmi hatóságot arra kérték, fontolja meg a régészeti lelőhely védettségét célzó eljárás megindítását, az illetékes kormányhivatalt arra, hogy az engedélyek kiadásakor az alaptörvény értelmében szenteljenek kiemelt figyelmet a nemzeti örökség megóvásának.

Az Index kedden írt arról, hogy Bonyhádnál az épülő 6-os út és az október végi átadási határidő miatt a beruházó önkormányzat úgy dönthet, egyszerűen betemeti a feltárt középkori gótikus templomot, és megépíti fölötte az utat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik