Közélet

Kósa: értelmetlen és abszurd a kvótarendszer

Az Európai Unió a tagállamok önrendelkezését érintő kérdésben vont el jogot úgy, hogy arra nem kapott felhatalmazást, panaszkodott az új frakcióvezető.

Értelmetlen és abszurd a kvótarendszer, az Európai Unió a tagállamok önrendelkezését érintő kérdésben vont el jogot úgy, hogy arra nem kapott felhatalmazást, mondta Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője a TV2 Mokka című műsorában kedd reggel. A frakcióvezető hangsúlyozta: amíg arról vitatkoztak az európai országok, hogyan osszanak szét 120 ezer bevándorlót, többen jöttek, mint 120 ezren, csak Magyarországon több mint 300 ezer illegális bevándorló jött át, az egész EU-ban 600 ezernél több.

Kérdéses, hogy miért maradna például egy Németországba indult illegális bevándorló a kvóta szerint kijelölt országában, például Szlovákiában, Dániában, Bulgáriában, Romániában. Ráadásul ha a kvóta szerinti elosztásnál egy illegális bevándorló schengeni tagországba kerülne, nyilvánvalóan másnap már tovább is utazna például Németországba, mondta.

A frakcióvezető közölte: az EU a tagállamok önrendelkezését érintő kérdésben vont el jogot úgy, hogy arra nem kapott felhatalmazást. Minden országnak elidegeníthetetlen joga, hogy eldöntse, kit enged be, kivel akar tartósan együtt lenni, emelte ki.

Emlékeztetett rá: a Fidesz-frakció arra kérte a kormányt, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a kötelező európai kvótarendszer ne valósuljon meg. Azt kérte a frakció, vizsgáljanak meg minden eszközt, például az úgynevezett európai polgári kezdeményezést, valamint az Európai Unió luxembourgi székhelyű bíróságához való fordulást is.

A világkvótáról szólva a frakcióvezető azt mondta, az arra hívja fel a figyelmet, hogy a világ számos országának ki kellene még vennie a részét a probléma kezelésében. Emlékeztetett rá: az “arab tavasz” folyamatát az Amerikai Egyesült Államok indította el, teljes felfordulást okozva a Közel-Keleten.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik