Közélet

Orbán tehetséges, de valami eltört a politikai karakterében, beszűkült

Így látja Vona Gábor és Schiffer András. Egyikőjük sem kötne koalíciót a Fidesszel.

 

Mentőöv a kormánynak a migrációs válság. Ebben alapvetően egyetértett Vona Gábor és Schiffer András a Magyar Nemzet Szalon első vitarendezvényén. A Jobbik elnöke szerint a kormány ügyesen ki is használta a helyzetet, jelenlegi válságkormányzását többé-kevésbé jól csinálja. Az LMP társelnöke nem volt ennyire elégedett, szerinte „finoman szólva is szerencsétlen” a Fidesz külpolitikája. A két pártvezető között arról vita volt, miként lehetne kezelni a mostani eseményeket, de azt mindketten elismerték, hogy a Fidesz növelni tudta táborát a menekülthelyzet hatására.

A Jobbik elnöke szerint már csak a katasztrófahangulat fenntartása biztosítja a Fidesz vezető pozícióját, amiből az következhet, hogy a válság megszűnésével a kormánynak érdeke lesz egy új válság kialakulása, miközben az ingerküszöb egyre magasabbra kerül. (Állítólag Orbán kommunikációs stábja már dolgozik is azon, hogy a migrációs válság után is hangsúlyos maradjon nemzetközi színtéren, amit a magyar kormányfő mond.)

Az LMP társelnöke is úgy vélte: a krízis mindig a hatalmon lévőket erősítheti, de szerinte a tűzzel játszani nagyon veszélyes. Bírálta is a kormányt, amiért számára a fő szempont mindig a realizálható politikai haszon. A két pártvezető elismerte Orbán Viktor tehetségét. Vona Gábor felidézte, hogy volt ő Fidesz-tag is, de „nem került közel a miniszterelnökhöz”, csak egyszer beszéltek négyszemközt. a megfigyelési botrány apropóján.

Nagyon inspiráló beszélgetés volt.

Szerinte a 2002-es igazságtalan választási vereség okozta a „törést Orbán Viktor politikai karakterében”. A miniszterelnök akkor azt a következtetést vonta le, hogy „erővel szemben csak erőt lehet mutatni”. Akik ma a Fideszre szavaznak, az 1998 és 2002 közötti Orbán Viktorra szavaznak, de ő már nem az, aki korábban volt.
Schiffer Andrásnak még az LMP parlamentbe kerülése előtt volt kapcsolata Orbán Viktorral, egy konkrét ügyben ügyvédként képviselte is. Ő is elismerte a kormányfő politikusi tehetségét, de ezt azonnal azzal árnyalta, hogy egy idő után beszűkül a világa annak a politikai vezetőnek, aki a visszacsatolást módszeresen kikapcsolja.

Mindkét pártvezető bírálta a korrupciót, és azt is, hogy kormány az Országgyűlés megkerülésével privatizálná az állami földeket. Egyértelműen kiderült az is, hogy sem a Jobbik, sem az LMP nem talál a jelenlegi politikai palettán szövetségest. Vona Gábor közölte, hogy hiába lennének boldogak sokan a jobboldalon egy Fidesz–Jobbik-koalíciótól, ilyen nem lesz, pártja inkább kisebbségben kormányozna. Schiffer András is kizárta, hogy az LMP akár a „szocialista konglomerátum”, akár a Fidesz partnereként kormányozzon. Azt viszont reális forgatókönyvnek nevezte, hogy „a nagy nemzetmentés és antifasiszta összefogás jegyében” Fidesz–MSZP-koalíció jöjjön létre.
További részletek a Magyar Nemzetben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik