Közélet

Nem Orbán gyodája a csoda, hanem az, hogy eltűnt 130 ezer illegális bevándorló

Ennyien vonultak át úgy az országon, hogy semmit nem lehet tudni róluk.

A friss adatok azt igazolják, hogy a magyar hatóságok hetekkel ezelőtt feladták a menekültek regisztrációját. Idén a rendőrség már 306 ezer menekülttel szemben intézkedett, de a bevándorlási hivatal „csak” 176 ezer menedékkérelemről beszél, vagyis 130 ezren úgy vonultak át az országon, hogy semmit nem lehet tudni róluk – írja a Népszabadság, szembeállítva ezt azzal a kormányzati érvvel, hogy a kerítéssel a schengeni határokat védjük.

A lap emlékeztet rá, hogy a rendőrség és a bevándorlási hivatal számai között a nyár derekán is jelentős különbség volt. Akkor ez pár tízezer lehetett, szeptember közepére nőtt hatvanezerre, augusztus végétől a szerb határról is tömegesen vitték a menekülteket minden különösebb adminisztráció nélkül Ausztria felé, amióta pedig a migrációs nyomás a magyar–horvát határszakaszra helyeződött át, a látszatra sem ügyel senki.

Szeptember 15-e óta ott 90 ezren léptek Magyarország területére, közülük csak azok kerülnek be nyilvántartásba, akik valamiért úgy vélik, nálunk érdemes benyújtani a menekültkérelmet. Ők igen kevesen vannak, a kérelmek száma az elmúlt három hétben alig háromezerrel nőtt. A Népszabadság szerint a tranzitzónák teljesen feleslegesek, a szerb határnál a forgalmasabb napokon is csak 100-200 menedékkérő jelentkezett, a horvát határon szinte senki. Sok értelme persze nem is lenne, mert aki Szerbia vagy Horvátország felől jön, annak a kérelmét rövid úton – akár órák alatt – érdemi vizsgálat nélkül automatikusan elutasítják – emlékeztet a lap.

Török Gábor politikai elemző néhány napja a Heti Válasznak éppen arról beszélt, hogy az életveszélyes lehetne a kormányra, ha valaki úgy tálalná, hogy „a szerb határnál kizárt bevándorlókat a magyar kormány a horvát határról tömegesen utaztatja Ausztriába.” Akkor úgy látta, az ellenzék – mivel erre kísérletet sem tett – „megérett a pusztulásra”.  Néhány napja a kormány már elismerte egyébként, hogy a horvát határnál elmarad a regisztráció, amit azzal indokolt, hogy Magyarország abból indul ki, hogy már regisztrálták azt a migránst, aki Horvátország felől érkezik.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik