Közélet

Zsukov térre nevezik át a szegedi Zsukov teret

A KDNP vetette fel a tápai Zsukov tér átnevezését egy törvényre hivatkozva, miszerint 2013 januárjától nem viselheti köztér olyan személy nevét, aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerek megalapozásában, kiépítésében vagy fenntartásában részt vett – írja a Délmagyar.

A körzet szocialista képviselője felkérte a kereszténydemokrata Póda Jenőt, hogy győzze meg a téren álló hét ház lakóit, hisz az ő véleményük is számít. A fórumra 12 lakó gyűlt össze, Póda elmondta: Georgij Konsztantyinovics Zsukov a II. világháborúban a szovjet csapatok parancsnoka volt, ’56-ban pedig hadügyminiszterként, a katonai erők parancsnokaként döntő szerepe volt a magyarországi forradalom leverésében.

A lakók azonban ellenezték a névváltoztatást. Volt akinek politikai aggályai voltak, más a lakcímváltozás jelentette hivatali hercehurcát akarják elkerülni. végül Pávlicz Gábor, a Szedeák korábbi kosarazója mozdította el a vitát a holtpontról.

Nevezzük át a teret Zsukov térnek – javasolta. Egy Gennagyij Zsukov nevű professzor a Nemzetközi Űrtörvénykezési Hivatal elnöke volt, tavaly hunyt el. Csak a névmagyarázó kistáblát kellene lecserélni. Ötletét taps fogadta, és Póda Jenő is helyeselt: ha nincs kivetnivaló az életrajzában, én elfogadhatónak tartom – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik