Közélet

HIV-esek a menekültek között? Igen, tízezerből 11

A parlament előtt a menekültek kötelező szűrővizsgálatát lehetővé tevő törvényjavaslat, idén eddig kicsivel kevesebb, mint tízezer szűrővizsgálatot végeztek el, 2,7 százalék volt a pozitív leletek aránya.

A legutóbbi Kormányinfó egyik legfontosabb bejelentése Giró-Szász András távozása mellett, hogy Lázár János elkezdett riogatni. Méghozzá azzal, hogy nagy veszély a migráció, mondja, ezt pedig azzal támasztja alá, hogy az egészségügyi szűrésen átesett menekültek között rendszeresen találnak szifiliszes, Hepatitis B-, Hepatitis C-, illetve HIV-fertőzött betegeket is.

Majd hozzátette, az országnak nincs szüksége bevándorlókra, ha lenne, akkor a határon túli magyarok felé fordulnának. Ez nem esik egybe Soros György véleményével, de róla sok helyen nincsenek jó véleménnyel.

Az Index a kiszűrt fertőzések pontos számaiért az EMMI-hez fordult, az egészségügyi államtitkárság sajtóosztálya pedig válaszolt.

Idén eddig 9705 szűrővizsgálatot végeztek, viszonyításképp nemrég arról írtunk, hogy idén már 300 ezernél is több menekülttel szemben intézkedtek a hatóságok. A fertőzésre pozitív eredmény összesen 262 született, ebben benne vannak például a szalmonellás esetek is, teszi hozzá a lap.

HIV-vírust eddig 11, hepatitis B-t 72, hepatitis C-t 18, szifiliszt 33 esetben mutatott ki a szűrővizsgálat. Tuberkolózist eddig nem találtak.

Vagyis az összes elvégzett szűrővizsgálat 2,7 százalékánál találtak valamilyen fertőzést, az esetek 97,3 százalékában pedig nem.

Közben a parlament előtt egy törvényjavaslat, kedden nyújtotta be Balog emberminiszter, ez tenné lehetővé, hogy ogy az országos tisztifőorvos tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetben kötelezően elvégzendő szűrővizsgálatokat rendelhessen el a menedékkérőknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik