Közélet

A főváros nélkül jobban fejlődhetne Pest megye

Jelentős lökést adhat a Pest megyei települések fejlesztésének, ha 2020-ban sikerül leválasztani a megyét Budapestről – írja szombati számában a Magyar Idők.

A lap emlékeztet arra, hogy a jelenlegi uniós ciklusban a teljes központi régiót – Budapestet és Pest megyét együtt – kizárták a támogatásokból.

Essősy Zsombor, a Mapi Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. vezetője úgy fogalmazott, az életet jelentheti Pest megyének, ha 2020 után – Budapestről leválasztva – jelentősebb uniós forrásból indulhatnak be a fejlesztések.

Utalt arra, hogy a központi régió az évtized végéig mindössze kevesebb mint 300 milliárd fordíthat az összes budapesti beruházásra és a kis falvak fejlesztésére, ez az összeg pedig – mint fogalmazott – gyakorlatilag a nullával egyenlő.

Arra hívta fel a figyelmet, előfordulhat, hogy amíg a vidék jó része a következő években – az uniós pénzekből – megszépül és élhetőbb lesz, addig a fővároshoz közeli Pest megye leszakadó régióvá válik.

A szakember szerint most kell lépni azért, hogy ezen a helyzeten változtasson a kormány. Úgy látja, 2020-ig elég idő van arra, hogy elérjék az uniónál, hogy önállóan kezeljék Budapestet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik