Közélet

Orbán: A pályán nálunk nagyobb fiúk játszanak

Az ENSZ gyűlése után a magyar miniszterelnök elmondta, hogy többen nem látják, hogy itt nem menekültválságról, hanem népvándorlásról van szó, nem veszélynek, hanem lehetőségként tekintenek rá.

A magyar miniszterelnök szerint arányos szerepet vállalhatunk a jelenlegi válságban.

„A pályán nálunk nagyobb fiúk játszanak”

– mondta Orbán Viktor a Kossuth Rádiónak adott interjújában. Az Egyesült Államok, Oroszország, Kína és az arab országoknak nagyobb szerep jut. Nekünk viszont el kell mondanunk a saját álláspontunkat, tapasztalatunkat.

Szerinte a tárgyalások során, amikor mindenki az asztalnál ül, akkor is van egy vélemény, és négyszemközt is, ami nem ugyanaz. Szerinte fontos látni, hogy itt sok ezer főt foglalkoztató embercsempész-hálózatról van szó, amelynek összetörése nélkül nem lehet megoldást találni.

Másrészt a beilleszkedéssel sem foglalkozik a világ. Az érkezők többsége fiatal férfi, inkább hasonlítanak egy hadseregre. Nagy részük iskolázatlan. Munkatapasztalatuk sincs. Többnyire arabul beszélnek.

A’la carte országválasztás mindemellett a menekültek számára nem létezik. Ha Görögország, Szerbia vagy Macedónia biztonságos ország, akkor a menedékkérők nem választhatnak.

Kihangsúlyozta: nem menekültválságról, népvándorlásról, világméretű eseményekről van szó. Viszont arról sincs egyetértés, hogy ez jó vagy rossz dolog. Többek szerint nem rossz dolog, hanem vissza nem térő lehetőség, amit viszont Orbán Viktor teljesen elutasít. Szerinte a visegrádi országok, a V4-ek életösztönei jól működnek a bevándorlással kapcsolatosan, “az ideologikusabban gondolkodó országokkal van baj”. Példaként azt mondta, hogy a francia és az olasz politika, valamint a német és az osztrák politikának egy része egyértelműen pozitív jelenségnek tartja a mostani történéseket, és így bátorítja is.

Amit a horvát miniszterelnök mond, nem tekintjük a horvát emberek véleményének.

A horvát miniszterelnök nem a horvát emberek véleményét fogalmazza meg, hanem a szocialista internacionáléét, akinek az a dolga, hogy támadja Magyarországot.    

A kormány szerkezeti átalakításáról elmondta: ahhoz, hogy a kormány jól működjön, nagyobb segítségre volt szüksége. Arra a kérdésre, hogy ezt eddig nem kapta meg úgy válaszolt:

„Megkaptam, de kevesebbet.”

Eddig a frakcióvezetőt nem lehetett kiemelni, mert fontosabb volt a választások után a frakció stabilitása: Rogán Antal csak az ideje felében tudott segédkezni a miniszterelnöknek, de mostantól már teljes idejét rászánhatja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik