Közélet

Lázár nem hisz az OLAF-nak

A miniszter védi a védhetetlent?

A Miniszterelnökség egyik vezető munkatársával, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) egykori vezetőjével kapcsolatban tárt fel bizonyítható összeférhetetlenséget az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF). Megállapításait már közölte a tárcával. A Népszabadság birtokába jutott az OLAF dokumentum egy része, amely nyolc projektet említ. Azok döntő többségükben EU-támogatásból valósultak meg. Még a 2010-es választás előtt nyertest hirdettek a pályázatoknál, amelyeknél közbeszerzési tanácsadóként vagy annak alvállalkozójaként Homolya Róberthez köthető cégek vettek részt.

Lázár szerint a hivatal téved

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Népszabadságnak elismerte, megkapták az anyagot, azt tanulmányozni fogják, de szerinte az összeférhetetlenség nem bizonyított. Homolya még nem volt döntéshozó pozícióban, amikor a támogatási döntések megszülettek.

Nem volt ilyen párhuzam.

A miniszter szavait többnyire igazolja is az anyag – ismeri el a lap. A támogatási szerződések legtöbbször Homolya pozícióba kerülése előtt születtek meg, bár már az NFÜ-nél dolgozott a projektek lebonyolításakor, ellenőrzésénél. Az újság ugyanakkor árulkodónak nevezi az OLAF-jelentés közcímét.

2.3.2.3 Nyolc projekt, ahol Homolya Róbert összeférhetetlensége bizonyítást nyert

Amikor mégis volt párhuzam

Ráadásul egy esetben, a székesfehérvári Szent István Király Múzeum 651 milliós projektjénél a támogatási döntés 2010. július 23-án született meg.

Homolya Róbert ekkor az NFÜ végrehajtási elnökhelyettese volt, így feladatkörébe tartozott a Regionális Operatív Program Irányító Hatóság irányítása, amely szerv hatáskörébe tartozott a projekt. Homolya Róbert pozíciójából adódóan gyakorolta a munkáltatói jogokat, valamint lehetősége volt közvetlen utasításokat adni az irányító hatóság pénzügyi döntést meghozó vezetőjének, valamint az e döntést előkészítő alkalmazottainak.

Lázár János jelezte, az OLAF anyagára konkrét észrevételekkel válaszolnak.

Korábban több lap, és a Fideszből a szekszárdi a trafikmutyi miatt kilépett Hadházy Ákos is bírálta azt a mostani OLAF-jelentésben is felbukkanó céget, amely többnyire Fidesz vezette önkormányzatokkal kötött szerződéseinek köszönhette sikerét 2006 után. Szekszárd például először az önkormányzati választások után kötött megbízási szerződést a Pro-Vital 2000 Kft.-vel, amelynek egyik tulajdonosa Homolya Róbert volt, aki a 2010-es kormányváltás után az NFÜ elnökhelyettese lett, onnan került át a Miniszterelnökségre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik