Közélet

Júliusban kicsit lanyhult az export és az import bővülése

autogyar(960x640).jpg (Array)
autogyar(960x640).jpg (Array)

2015. júliusban a kivitel volumene 6,0, a behozatalé 3,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos hónapjának szintjét. Ez gyengébb teljesítmény, mint a júniusi volt. Az aktívum 208 millió euróval nőtt, így 646 millió eurót tett ki, ami 28 millió euróval alacsonyabb annál, mint amit elsőre becsült a KSH.

A kivitel értéke 7,7 milliárd euró (2410 milliárd forint), a behozatalé 7,1 milliárd euró (2208 milliárd forint) volt.

2015. júliusban az egy évvel korábbihoz képest euróban kifejezve az export 5,3, az import 2,6 százalékkal nőtt.

Növekedés, csökkenés, iparágak szerint

  • A gépek és szállítóeszközök volumene a kivitelben 10, a behozatalban 11 százalékkal emelkedett. A volumennövekedést a forgalom mindkét irányában a domináns közúti jármű mellett az energiafejlesztő gép és berendezés, a villamos gép, készülék és műszer határozta meg. A közúti járművek kereskedelmét mindkét irányban több mint 20 százalékos növekedés jellemezte. A kivitel bővülését elsősorban a régi EU-tagállamokkal, valamint az ázsiai és az amerikai országokkal folytatott forgalom növekedése okozta, míg a behozatalét az uniós tagállamok kereskedelme. A híradás-technikai, hangrögzítő és lejátszó készülék kivitele a korábbi hónapokhoz hasonlóan nem érte el a bázishavi szintet, ugyanakkor behozatala csaknem tizedével bővült, mely főként a tv-alkatrészek, illetve a mobiltelefonok és alkatrészeinek élénkülő importjával magyarázható. A kisebb részarányú – részben beruházási célú termékköröket magában foglaló – speciális szakipari gép és fémmegmunkáló gép kereskedelme a magas előző évi szint alá csökkent.
  • A feldolgozott termékek exportvolumene 6,3, importvolumene 5,0 százalékkal emelkedett. Több mint tizedével bővült az egyéb vegyipari termékcsoportok, többek között a szerves vegyi termék, ezenfelül a műanyag termék kivitele, valamint a műanyag-alapanyag mindkét irányú forgalma. A gyógyszer és gyógyszerészeti termék kivitele szintén 10 százalékot meghaladó mértékben nőtt, ugyanakkor behozatala – részben bázishatás következményeként – nem érte el az egy évvel korábbit. Dinamikusan bővült a gépjárműgyártáshoz kapcsolódó termékkörök forgalma, különösen a készbőr, bőrgyártmány és az egyéb fémtermék exportja, illetve a gumigyártmány mindkét irányú kereskedelme.
  • Az energiahordozók importvolumene 28 százalékkal csökkent. A fő volumenhordozó kőolaj és kőolajtermék, valamint a forgalom harmadát adó természetes és mesterséges gáz behozatala egyaránt több mint 30 százalékkal esett vissza. Ugyanakkor a kisebb részarányú villamos energia behozatalát két számjegyű növekedés jellemezte.
  • Az élelmiszerek, italok, dohánytermékek exportvolumene 1,6, az importé 5,9 százalékkal nőtt. A gabona és gabonakészítmény kivitele több mint tizedével bővült, elsősorban a kukorica megnövekedett forgalma miatt. A kukoricakiszállítások legnagyobb mértékben Románia, Hollandia és Németország viszonylatában élénkültek meg. A zöldség és gyümölcs (főként a cirtusfélék) behozatala, valamint az élő állat mindkét irányú forgalma dinamikusan nőtt (a kivitelben legnagyobb mértékben az élő szarvasmarhaféléké, a behozatalban a baromfiké). Ezzel szemben a csekély részarányú dohány és dohányáru kivitele hónapok óta csökken.

Az év első hét hónapjában

A kivitel értéke 52,9 milliárd euró (16 287 milliárd forint), a behozatalé 48,0 milliárd euró (14 791 milliárd forint) volt. A külkereskedelmi mérleg aktívuma 1189 millió euróval nőtt, és 4,9 milliárd eurót tett ki.

A forgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 0,5, a behozatalban 1,0 százalékkal csökkent. A forint az euróhoz képest 0,2, a dollárhoz viszonyítva pedig több mint 23 százalékkal gyengült. A cserearány 0,5 százalékkal javult.

  • Az EU-tagállamaiba irányuló kivitel volumene 9,0, az onnan érkező behozatalé 9,2 százalékkal emelkedett. A többlet 162 millió euróval nőtt, és 4,9 milliárd eurót tett ki. Az export 79, az import 77 százalékát bonyolítottuk le ebben a viszonylatban.
  • Az EU-n kívüli országokkal folytatott kereskedelemben a kivitel volumene 6,1 százalékkal nőtt, a behozatalé 0,2 százalékkal csökkent. A külkereskedelmi mérleg hiánya ebben a viszonylatban 1027 millió euróval kevesebb, 58 millió euró volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik