Közélet

Újra dübörög a Fidesz – Orbán és Lázár a szerethetőségi verseny győztese

A menekültügy a Fidesznek hozta a legtöbbet – írja a Medián.

A Fidesz népszerűsége négy hónap alatt 28-ról 32 százalékra nőtt, a pártot határozottan elutasítók aránya 45-ről 40 százalékra csökkent, a menekültellenes retorikával főleg a Jobbiktól vitt el támogatókat. A radikális párt második, de népszerűsége a májusi 16 százalékos rekordtól 13 százalékra esett vissza. Az MSZP a májusi megingás után ismét 11 százalékosra növelte táborát. A többi ellenzéki párt támogatottsága valamelyest csökkent. A pártpreferenciával nem rendelkezők aránya alig változott májushoz képest, jelenleg 34 százalékon áll.

Az elmúlt hónapokban főleg a kormány menekültügyi intézkedései uralták a híreket, május óta 33-ról 38 százalékra nőtt azok aránya, akik szerint a kabinet jól végzi a munkáját. 31-ről 35 százalékra emelkedett azok aránya is, akik szerint az országban jó irányba mennek a dolgok.

A TOP 25 Ádertől Szanyiig

A politikusok népszerűségi rangsora is lényegében a fideszesek javára rendeződött át. A legtöbb kormánypárti politikus kedveltsége javult májushoz képest. Orbán Viktor visszaszerezte második helyét Áder János köztársasági elnök mögött (Az államfő csak 1 százalékponttal tudta növelni kedveltségét.) A legnagyobb nyertes a kormányfő és Lázár János. Mindketten 6 százalékponttal tudták növelni népszerűségüket. Az elmúlt időszak nagy vesztese ugyanakkor egy volt kormánytag, a felmérés kezdete előtt néhány nappal lemondott Hende Csaba kedveltsége a májusban mért 27-ről 19 százalékra zuhant.

A képzeletbeli dobogóra Áder János és Orbán Viktor mögé Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kapaszkodott  fel. Pokorni Zoltán polgármester lecsúszott a második helyről, most negyedik, őt Tarlós István főpolgármester és az új miniszter Rogán Antal követi. Az első tízbe Navracsics Tibor és Kósa Lajos közé beékelődve bekerült két ellenzéki politikus is, Vona Gábor (Jobbik)nyolcadikként, Karácsony Gergely (PM) kilencedikként.

Az „alsóházban” a kedveltségben Lázár Jánost Szijjártó Péter külügyminiszter, és Schiffer András (LMP) követi. Balog Zoltán erőforrás miniszter viszont megelőzte Kövér László házelnököt, akit Vadai Ágnes (DK) követ. Fodor Gábor (MLP) kedveltebb, mint Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. Noha Kunhalmi Ágnes (MSZP) kedveltsége nagyot esett, még így is előző Pintér Sándor belügyminisztert, aki pedig ugyanannyival lett népszerűbb, mint Bokros Lajos (MoMa). A listát Tóbiás József (MSZP), Gyurcsány Ferenc (DK), Hende Csaba (Fidesz) és Szanyi Tibor (MSZP) zárja.

A Medián reprezentatív felmérését szeptember 11-e és 15-e között készítette. A minta kisebb torzulásait matematikai eljárással, súlyozással korrigálta, így a kutatás pontosan tükrözi a szavazók településtípus, nem, életkor és iskolai végzettség szerinti összetételét. A közölt adatok hibahatára a teljes mintában a válaszok megoszlásától függően legfeljebb ±3.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik