Közélet

Orbán már Merkel

Mráz Ágoston Sámuel és Török Gábor alig győzi dicsérni a kormányfőt.

A Heti Válasz elemzőpárosa szerint a kormányfőből a menekültválság a legjobbat hozta ki. Török szerint „csak a vak nem veszi észre, hogy újra formában van.” Visszanyerte varázserejét, kitört a habonyizmus fogságából, Bécsben elegánsan tönkreverte Faymann kancellárt, aki hülyét csinált magából. Mráz szerint Orbánról újra bebizonyosodott, hogy „vérbeli válságmenedzser”, akkor érzi elemében magát, ha gond van. Szerinte a Faymann-csörte is azt mutatta, hogy

Európában is ritka az ilyen politikus.

Török szerint a határzárral együtt talált magára Orbán is, pedig életveszélyes lehetne, ha valaki úgy tálalná, hogy „a szerb határnál kizárt bevándorlókat a magyar kormány a horvát határról tömegesen utaztatja Ausztriába. Úgy látja, az ellenzék – mivel erre kísérletet sem tett – „megérett a pusztulásra”. Mráz szerint sincs már idehaza ellenfele a kormányfőnek, akiről még az is kiderült, hogy náluk is jobb politikai elemző.

Ahhoz is volt tehetsége, amihez a szakmában keveseknek: képes volt a jövőbe látni. Már az év elején felismerte a probléma nagyságát, és azt, hogy micsoda erő van a témában, a nyár derekán pedig már érzékelte, hogy Európa nem képes választ adni a kihívásra; egyszerűen nincs olyan állapotban. (…) Most pedig, hogy a probléma kézzelfogható lett, és minden korábbinál nagyobb horderejűvé nőtt, regionális szereplőből európai tényezővé vált, akinek egyre több támogatója van az uniós porondon is.

Török ekkor jelzi, hogy kapott ő hideget-meleget, amikor két hete azt nyilatkozta, Orbán világpolitikai tényező lett, „pedig ez nem értékítélet, hanem ténymegállapítás.” A bírálatokat is kockáztatva Mráz erre úgy véli, most a kontinens első számú témájában „minden európai politikus a magyar kormányfőhöz pozícionálja magát.

Ahogy a görög válság kérdésében Merkel volt az egyértelmű referenciapont, most a magyar miniszterelnök az. Aki éppen ellenkező véleményen van, mint ő, az is hozzá képest szólal meg.

Török szerint az is jó volt, ahogy Orbán az európai küzdelem közepette leváltotta honvédelmi miniszterét. A személycserénél fontosabb volt a gyorsaság és az üzenet: „Érzem, hogy gond van, de intézkedem, és megoldom a problémát”. Orbán rövidre zárta a kérdést, egy pillanatig sem volt exlex állapot. További részletek a Heti Válaszban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik