Közélet

Kim Lane Scheppele: Orbán rendszere eléggé hátborzongató diktatúra

A Princeton Egyetem professzora korábban is rendőrállamnak nevezte a magyar kormányzatot, de ezúttal az újságírók megfélemlítéséről és az MTI bedarálásáról is beszélt.

Öt éve az újságírók a kormányzat verbális támadása alatt állnak – mondta Kim Lane Scheppele a Deutsche Wellének. Szerinte magyar demokrácia veszélyben van. Ha közvetlenül nem is támadják a külföldi újságírókat, de a nyilvános állami kiközösítéssel fenyegetik.

Ha külföldi újságíróként valaki Magyarországon dolgozik, akárhányszor ír valamit, elárasztják gyűlöletlevelekkel, és hamarosan egy kérés is érkezik a helyi nagykövetségről. Rengeteg újságíró feladta emiatt a magyarországi munkát még a menekültválság előtt – állította a professzor.

Fotó: 24.hu / Berecz Valter
Fotó: 24.hu / Berecz Valter

A sajtószabadságot firtató kérdésre elmondta, hogy a Fidesz-kormány előtt a magyar hírügynökség, az MTI egészen független volt, de kicserélték a független újságírókat kirúgták, és a helyükre a saját emberüket ültették.

Az egyetemi tanár a magyar határrendészeti törvényi szigorításokat is kritizálta, így a válsághelyzet bevezetését is, ami nemzetközi emberjogi egyezményt sért.

A kormányzat egésze egy elégé hátborzongató diktatúra. A menekültválság lehetővé tette, hogy a végrehajtási szabályokat elfedjék. Ha nem keltettek volna a közvéleményben pánikot, ezt nem is tudták volna véghezvinni”

Az professzort amiatt kérdezték, mert a röszkei határnál a rendőri intézkedések során újságírók is megsebesültek, és a rendőrség egy operatőrtől a forgatott anyagot is elvett, amit viszont a magyar rendőrség kategorikusan cáfolt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik