Közélet

Orbánnak csak a hűség számít

Ezen a szűrőn akadt fenn Répássy, akinek a menesztése mindenkit váratlanul ért.

Az 1988 óta a Fideszhez tartozó államtitkár egyetlen valódi „bűne”, hogy nem gondolja elég hűségesnek Orbán Viktor. A jelek szerint a kormányban az egyetlen mérce: a lojalitás a kormányfőhöz – írja a Népszabadság. A lap szerint a szakértelemnél a „politikai kormányzásban” fontosabb, hogy az első szón legyen a hangsúly.

A miniszterelnöki akaratot végig kell vinni a rendszeren, és pont.

Így magyarázta az államtitkárcserék okait a lapnak egy kormánypárti politikus. Aki szakmai aggályai miatt húzódozik, az orbáni akaratot nem elég energikusan hajtja végre, megbukott.

Répássy Róberttel minisztere, Trócsányi miniszter azt közölte: azért kell mennie, mert a kormányfő nem elégedett a tárca politikai munkájával, amiért ő volt a felelős. Az államtitkár bűnei köze sorolják, hogy nemmel szavazott (titkosan) Handó Tünde kinevezésére, júliusban kétségbe vonta, hogy a menekültek miatt „szükséges-e a jelenlegi jogszabályoknál szigorúbban megvédeni az országot” és az ő számlájára írták, hogy túl sokszor hoztak a Fidesznek kedvezőtlen ítéleteket a bíróságok. A Népszabadság más forrása szerint ezek csak ürügyek, az államtitkárnak azért kell mennie, mert Navracsics Tibor embereként tartották számon.

A foglalkoztatási államtitkárnak is szakmai meggyőződése lett a veszte. Czomba Sándor ragaszkodott egy olyan megyei szintű munkaügyi struktúrához, amely Orbán szerint már nem indokolt.

A kormányfő a tavalyi választás után egyértelművé tette, hogy a frakcióból szeretne államtitkárokat, akiket így jobban kötne a politikai fegyelem is. Ehhez képest most több ember is a versenyszférából érkezik majd. Tállai András pedig – mint miniszterhelyettes – a jövőben az adóügyekért is felel, és egyben a hivatal vezetője is lesz. A nemzetgazdasági miniszter a szervezeti átalakításról azt mondta, hogy a NAV–központ is a tárca berkeiben működne, megszűnne a hét régiós igazgatóság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik