Közélet

Orbán nagy lehetősége a menekültválság

szökőmásodperc-2 (Array)
szökőmásodperc-2 (Array)

Megmutatkoztak Európa gyengeségei a menekültválság alatt, nem tudnak megküzdeni a problémával, ezért a tagállamok egyenként próbálkoznak. Simonyi András a Huffington Postban ír Orbánról és politikájáról. Állítja, Orbán a politika egy nagy kártyajátékosa, aki nem rest óriási tétben játszani, például kerítést húzott a határra.

Orbán előszeretettel vegyíti az erőteljesebb és a lágyabb elemeket a politizálása során, az elsődleges szempont számára ugyanakkor a népszerűség, és az, hogy stabil helye legyen a pártja élén, miközben kihasználja Európa megosztottságát.

Idegengyűlöletét és politikai rövidlátását, valamint az illiberális államról vallott nézeteit pedig Putyin elnökhöz hasonlítja a volt nagykövet.

Egy dolgot azonban nem vitat el Orbántól, tehetséges politikusnak tartja, egy igazi harcosnak, aki megértette, mitől félnek a magyarok – a menekültektől – és meglovagolta a dolgot, vagyis a menekültválság az ő nagy politikai sansza.

De ha Európa magához tér, akkor Orbánnak meglesz még a lehetősége, hogy hátraarcot csináljon, lebontsa a kerítést (akár csak átvitt értelemben is) és újraépítse a kapcsolatát Európával.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik