Közélet

Áder “horgonyemberként” süllyedt alá Orbán szolgálatában

Ader-Janos(1)(430x286)(2).jpg (Áder János)
Ader-Janos(1)(430x286)(2).jpg (Áder János)
A DK ezt annak ellenére teszi szóvá, hogy csak azt kapta, amit várt.

Az ellenzéki párt közleményét jegyző Kerék-Bárczy Szabolcs szerint az Orbán-kormány nevezte ki köztársasági elnökké Áder Jánost. A Demokratikus Koalíció elnökségi tagja fel is idézi, hogy a kormányfő akkor azt mondta, hogy Áder János egy “horgonyember”.

Szerinte az államfő az utóbbi hónapokban mutatta meg igazán, mit is jelent “horgonyemberként” alásüllyedni a hatalmi érdekek szolgálatában.

Áder János pontosan azt csinálja, amit egy hűsége miatt megválasztott pártkatonának kell: hallgat és mindent aláír, amit a főnökei elé tesznek.

A DK nem várja, hogy Áder János kikeljen a kerítés, az embertelen menekültpolitika, az európai normákkal, értékekkel ellentétes törvénymódosítások vagy a hadsereg határra vezénylése ellen, hiszen ő csak egy egyszerű beosztott. Az ellenzéki párt így feleslegesnek is tartja arra kérni, “hogy a hazáját és ne pedig a főnökét képviselje. Egy valódi köztársasági elnökhöz mondjuk egy köztársaságra is szükség lenne.”

Hétfőn a Népszava idézte fel, hogy a menekültekről Áder János eddig csak két nemzetközi találkozón beszélt, és akkor is nagyjából ugyanazt mondta, mint a kormányfő. Az államfő hallgatása egyébként elég szokatlan a nemzetközi porondon, a lap össze is gyűjtötte, hogy az utóbbi hetekben a környező országok államfői, hányszor, miként értékelték a menekültválság kezelését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik