Közélet

Visszahoznák a sorkatonaságot, újra lenne behívó

Mirkoczki-Adam(2)(210x140).jpg (Array)
Mirkoczki-Adam(2)(210x140).jpg (Array)
A Jobbik szerint ezzel átmenetileg az illegális bevándorlás is kezelhető lenne.

A Jobbik szóvivője pártja rövid távú javaslataként fogalmazta meg, hogy önkéntes, erkölcsi bizonyítvánnyal rendelkező civilek a Belügyminisztérium felügyelete alatt kapcsolódjanak be az illegális bevándorlás kezelésébe. Az ellenzéki politikus példaként hozta, hogy a teljes déli zöldhatár lezárásakor a migránsok akár egyszerre több helyen is próbálkozhatnak erőszakosan is, így a honvédségtől és rendőrségtől átvállalhatnának feladatokat az önkéntesek, ezzel segítve a hatóságokat. Mirkóczki ötpárti szakpolitikai egyeztetés összehívását kérte a belügyi tárcától.

A szóvivő a közép- és hosszú távú megoldást abban látta, hogy – az önálló határőrség felállítása mellett – Magyarország vezesse be az önkéntes sorkatonaság intézményét. Minden 18. életévét betöltött férfi kapna behívót és maga dönthetne, hogy él-e vele. A csatlakozást kedvezményekkel motiválnák – tette hozzá, jelezve: az állam tisztában lenne a hadköteles humánerőforrás állapotával és olyan felkészített erő jönne létre, amelyre bátran támaszkodhat. (Magyarországon 11 éve, 2004. november 3-án szűnt meg a sorkatonai szolgálat – a szerk.)

A szóvivőt kérdezték arról is, mit szól ahhoz, hogy Magyarország amerikai “szószólójává” nevezték ki és az ország érdekeinek egyesült államokbeli képviseletében való részvételre kérték fel Connie Macket, az amerikai kongresszus korábbi republikánus tagját. Szerinte ebben nincs semmi kivetnivaló, ha a tények hiteles közlése és nem propaganda a feladata. Amennyit hazudnak Magyarországról például a bevándorlással összefüggésben, “nem ördögtől való ötlet”, ha próbálják ellensúlyozni – fűzte hozzá.

Connie Mack szeptember 15-én lett Magyarország amerikai „szószólójává”. Feladata egy közvetlen kommunikációs csatorna biztosítása lenne az amerikai média és a döntéshozók, valamint a Miniszterelnökség között. Az Index szerint a volt republikánus megdolgozik a pénzéért. Szeptember 25-én Larry King műsorában, a PoliticKING-ben a menekültválságról azt mondta például, hogy a problémát úgy lehetne megoldani, ha elpusztítanák az Iszlám Államot Szíriában. Azzal, hogy Németország pénzt, ételt és szállást ad a menekülteknek, Európába vonzza őket. Mack szerint a regisztráció miatt Magyarország már 200 ezer embert fogadott be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik