Közélet

Szijjártó: eurómilliárdokba kerülhet a határellenőrzés

A külügyminiszter szerint a menekültválságnak komoly gazdasági hatása van, és a kétoldalú gazdasági kapcsolatokra nagyon vigyázni kell a jelenlegi helyzetben.

Akár eurómilliárdokba is kerülhet Magyarországnak, ha visszaállnak a határellenőrzések a schengeni térségen belül, mondta a Világgazdaság hétfői számában megjelent interjúban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Mint fogalmazott, a menekültválságnak komoly gazdasági hatása van, és a kétoldalú gazdasági kapcsolatokra nagyon vigyázni kell a jelenlegi helyzetben. A bevándorlási kihívások kezelésének eltérő megítélése jól láthatóan politikai konfliktusokat okoz, vigyázni kell, hogy ezek ne alakuljanak át a gazdasági együttműködés területén érzékelhető visszaesésre.

Rámutatott arra, hogy mivel a termelő nagyvállalatok kiszámíthatóságra építik működésüket, ezért nagy veszteséget jelenthet számukra, ha a schengeni zónán belüli határellenőrzés miatt később érkezik be az alapanyag és az alkatrész a termeléshez.

A külügyminiszter szerint Magyarország migrációs politikája miatt nem fog eltávolodni a nyugati országoktól, annak a kockázata azonban megvan, hogy az arab térséggel a kapcsolatok veszélybe kerüljenek. Mint mondta, az arab országokkal való együttműködést befolyásolhatják a Magyarország iszlámellenességéről szóló híradások, ezért most sok energiát kell fordítani arra, hogy egyértelművé váljon az arab térségnek: Magyarország ugyanolyan nyitott és toleráns ország, mint eddig volt.

A tárcavezető úgy véli, az Iszlám Állam elleni küzdelemre több figyelmet kéne fordítani. Ha a transzatlanti világ még komolyabban venné az Iszlám Állam elleni küzdelmet, akkor egy megnövelt katonai erővel sokkal komoly eredményt lehetne elérni – fogalmazott Szijjártó Péter.

Szijjártó menni Amerika

Szijjártó Péter felszólal az ENSZ Közgyűlésén, a külgazdasági és külügyminiszter több külföldi kollégájával és üzletemberekkel is egyeztet majd az ENSZ Közgyűlésében tartandó beszéde mellett, valamint újranyitja Magyarország Chicagói Főkonzulátusát is, áll a tárca közleményében.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter ezen a héten az Egyesült Államokba utazik, hogy részt vegyen és felszólaljon az ENSZ 70. ülésszakának Közgyűlésén. A multilaterális fórum margóján kétoldalú megbeszélést folytat Jeffrey Feltman és Jan Eliasson ENSZ főtitkár-helyettesekkel, valamint Peter Boehm kanadai, Paul Richard Galagher szentszéki, Gilbert Saboya andorrai, Taieb Baccouche tunéziai, Erlan Abdülajev kirgiz és Charles Koffi Diby elefántcsontparti külügyminiszterrel is, illetve New York korábbi kormányzójával, George Patakival is.

Az ENSZ programjának keretében üléseznek majd az Európai Unió 28 tagállamának külügyminiszterei is, illetve sor kerül az Iszlám Állammal és az erőszakos szélsőségekkel szembeni fellépésről szóló csúcstalálkozóra is, melyen Szijjártó Péter szintén részt vesz majd. A miniszter leköszönő társelnökként szólal majd föl az Atomcsend Egyezmény (CTBT) XIV. Cikkelyének konferenciáján is.

A magyar diplomácia vezetője Egyesült Államokban tett látogatása során újranyitja Magyarország Chicagói Főkonzulátusát is, illetve találkozón vesz részt Chicago főpolgármesterével, Rahm Emanuellel.

A külgazdasági és külügyminiszter New York-i és chicagói látogatása alkalmával is tárgyal majd az üzleti élet képviselőivel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik