Közélet

Péterfalvi: a terrorizmus elleni harcot is segíti a biometrikus azonosítás

A sokat kritizált biometrikus azonosítás a terrorizmus elleni harcot is szolgálja, mondta a Magyar Időknek Péterfalvi Attila, aki a lapnak adott interjúban cáfolta, hogy az információszabadságról szóló törvény módosítása alkotmányellenes lenne, beszélt a gyermekeket az internet veszélyeitől védő Arcades-programról, valamint arról is, hogy adatvédelmi szempontból is problémát jelentenek a menekültek.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke a Magyar Idők hétfői számában megjelent interjúban utalt arra, hogy adatvédelmi szempontból is nagy gondot jelenthet, hogy menekültek tömege árad be az országba és a kontinensre azonosítás nélkül. A schengeni adatbázissal kapcsolatos adatvédelmi ellenőrzések a hatóság kompetenciájába tartoznak – mutatott rá Péterfalvi Attila, aki a panaszbeadványok számának emelkedésére számít.

Az állampolgárok adatainak védelméről szólva Péterfalvi Attila azt mondta: igazából két veszély leselkedik ránk ilyen szempontból a magánszférában. Az egyik a technika fejlődése, a másik pedig a terrorizmus elleni küzdelem, a nemzetbiztonság, a bűnmegelőzés és a bűnüldözés. Utóbbit szolgálja majd Magyarországon az új biometrikus sablonon alapuló arcképközpont. Ezzel megpróbálták megtalálni azt a megoldást, amely még alkotmányosan elfogadható, de a magánszférához való jog nem sérül. Mint hangsúlyozta, az adatok felhasználását csak a legfontosabb állami célok indokolhatják, többek között nemzetbiztonsági szempontok.

Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény módosítása kapcsán leszögezte: nem alkotmányellenes, hogy a kérelmezőnek közölnie kell saját adatait, ha közérdekű információkhoz akar jutni, mivel az adatkezelőnek nincs joga a kérelmező azonosítására, nem ellenőrizheti, hogy a megadott személyes adat valóban a kérelmezőé-e.

A hatóság elnöke felhívta a figyelmet arra is, hogy az interneten közétett adatok a gyermekekre is veszélyt jelenthetnek. Mint elmondta, az Arcades-program keretében a közeljövőben kétszáz pedagógust készítenek fel a nemrég elkészült európai uniós adatvédelmi tananyagból, illetve az általános és középiskolásoknak szóló oktatási tematikából.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik