Közélet

Radikális fordulat: a szíriai helyzetnél fontosabb az IÁ elleni harc

London már nem követeli Bassár el-Aszad szíriai elnök azonnali távozását.

Sajtóértesülések szerint a brit kormány az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorszervezet elleni nemzetközi fellépést sürgetőbb feladatnak tartja a szíriai rendszerváltásnál. A The Sunday Telegraph című tekintélyes vasárnapi konzervatív lapnak kormányforrások elmondták, hogy a brit miniszterelnök az ENSZ Közgyűlésén várhatóan jelezni fogja a brit politika “radikális irányváltását”, jóllehet ez csak átmeneti fordulat.

David Cameron továbbra is úgy véli, hosszabb távon nem képzelhető el a szíriai válság rendezése, a menekültek hazatérése, ha Aszad hatalmon marad. A brit kormányfő azonban már nem fogja követelni a szíriai elnök azonnali távozását, hiszen “a fokozatos politikai átmenet mindig is a lehetőségek között volt” – fogalmazott a brit lap által idézett Downing Street-i forrás.

Már voltak előjelek

Az amerikai külügyminiszter múlt heti londoni tárgyalásai után közölte: Aszadnak távoznia kell a hatalomból, de “nem feltétlenül holnap vagy a jövő hónapban”. Ez egy folyamat, amelyben az érintettek majd együtt eldöntik, ezt miképp lehet a legmegfelelőbb módon elérni – fogalmazott John Kerry. Brit kollégája a londoni alsóházban nem sokkal később maga is kijelentette: London nem azt mondja, hogy “Aszadnak és összes kegyeltjének (a rendezési folyamat) első napján távoznia kell”. Philip Hammond szerint folyamat hónapokig tarthat.

A The Sunday Telegraph szerint ez felveti annak lehetőségét, hogy létrejön egy “egyedülálló nagykoalíció”, amelyben Oroszország, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok közösen lép fel az Iszlám Állam ellen. Ugyanakkor egyes londoni források Putyin elnököt továbbra is inkább potenciálisan veszélyes ellenfélnek, és nem szövetségesnek tekintik. Közben egyébként az orosz elnök a szaúdi királlyal az Iszlám Állam elleni harcról és a szíriai helyzetről egyeztetett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik