Közélet

Drámai kutatás: “Hazárd ország” Z generációja veszélyben

kaszino(210x140).jpg (Array)
kaszino(210x140).jpg (Array)
Egy friss kutatás szerint a 15-18 évesek 40 százaléka rendszeresen játszik szerencsejátékot, noha ezt törvény tiltja.

Egy friss kutatás szerint a 15-18 évesek 40 százaléka rendszeresen játszik szerencsejátékot, noha ezt törvény tiltja. A fiatalok különféle trükkökkel kijátsszák a szüleiket. A Szerencsejáték Zrt. játékoskártyák bevezetését fontolgatja. A cég szóvivője a Kossuth Rádióban azt mondta: a 2009-es, 2012-es és idei felmérések összevetéséből az derült ki, hogy a felnőttek körében kevesebb a függő, 200 ezerről 120 ezerre csökkent számuk. Tulik Ágnes szerint ez azért lehetséges, mert betiltották a pénznyerő automatákat. A függőségi csoport más szenvedélyterületre csoportosult át. Mivel a szerencsejátékok szervezése, és a játékosok védelme állami feladat, valamit tenni kell a 18 év alattiak védelmében. Az északi országokban központi adatbázissal ellenőrzik a játékosokat.

Ha az a családi minta, hogy a szülő lottózóba jár és örömöt okoz neki, miért tenne másképp a gyerek?

Tulik Ágnes kiemelte, hogy az északi országokban elsősorban örömforrásként tekintenek a szerencsejátékra, míg nálunk a megélhetésre összpontosítanak, arra várnak, hogy nagy pénzt nyerjenek.

A hirado.hu által idézett műsorban Dúró Zsuzsa gyermekpszichológus azt mondta, a Z generáció (a mai középiskolások) a legveszélyeztetettebb. Tagjai virtuális térben élnek, minden kommunikációt ebben képzelnek el, egyre inkább beszűkülnek. Ez a nemzedék rendkívül impulzív. Tagjainak gondolkodása felgyorsult, az iskola nekik unalmas, a technikai vívmányokhoz sokszor a szülő tőlük kér tanácsot, és ez visszaélésre adhat alkalmat. Nagy a család szerepe a függés megelőzésében. Dúró Zsuzsa szerint a játékfüggők érzelmileg kötődnek függőségükhöz, ha pedig “beindul a mókuskerék”, nehéz belőle kijönni.

A fiúk ötször nagyobb számban vesznek részt a szerencsejátékban. Jellemző, hogy nincs betegségtudatuk- mondta a Szegedi Tudományegyetem pszichiátriai klinikájának docense. A függőség kezelése lehet gyógyszeres vagy pszichoterápiás, illetve ezek kombinálása, és részt kell vennie benne a családnak is – tette hozzá Boncz István.

„Ha nyer, azért folytatja, mert azt hiszi, a nyerő széria folytatódik, ha nem nyer, akkor meg azért, mert vissza akarja szerezni a pénzt.

A szakember szerint ha jelentősen beleszól a szenvedély az illető családi, munkahelyi, családi vagy személyi életébe, funkcióiba, az már kóros.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik