Közélet

Áder pénzt kért az ENSZ-főtitkártól

A szíriai menekültek támogatására szánt összeg növelését kérte New Yorkban a magyar államfő.

Áder János az MTI-nek azt mondta, három kérdésben kérte az ENSZ-főtitkár támogatását, egyetértését.

Azt kértem az ENSZ főtitkárától, hogy az ENSZ növelje meg azt az összeget, amelyet a szíriai menekültek ellátására, támogatására fordít, mert ez az összeg sajnos a felére csökkent. (…) Kértem azt is az ENSZ főtitkárától, támogassa azt a magyar kezdeményezést, hogy az Európai Unió növelje meg támogatásának az összegét. A múlt héten született a döntés, hogy 1 milliárd euróval támogatjuk a menekülteket.

A magyar javaslat ennél jóval ambiciózusabb volt, ennek az összegnek a hatszorosát javasolta – emlékeztetett az államfő.

Végül azt kértem az ENSZ főtitkárától, támogassa azt a kezdeményezésünket, hogy ne csak uniós kvótákról beszéljünk, amikor a szíriai menekülteken szeretnénk segíteni, hanem világkvótáról gondolkodjunk, tehát ne csak Európának legyen humanitárius kötelessége, hogy a szír menekülteken segítsen, hanem legyen ez kötelessége és felelőssége az Egyesült Államoknak, Kanadának, Ausztráliának és Kínának is.

A világszervezet főtitkárának a találkozóról kiadott közleménye szerint a kétoldalú találkozón megbeszélték a fenntartható fejlődési célokat is. Ban Ki Mun “megérti a kihívásokat, amelyekkel Magyarországnak szembe kell néznie a migránsok és menekültek megnövekedett, Európába irányuló mozgásával kapcsolatban”. Az ENSZ- főtitkár az elnöknek “hangsúlyozta a méltóság és az emberi jogok tiszteletben tartását ezen ügyek kezelésekor”.

Áder János szombaton megbeszélést tartott Thomas Bach-hal, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökével is, akinek ismertette azokat az érveket, amelyek amellett szólnak, hogy Magyarország rendezze a 2024-es olimpiát. Egyebek között elmondta, hogy Magyarország az olimpiai mozgalom egyik legrégebbi tagja, és viszonylag kis lélekszáma ellenére az olimpiai eredmények szempontjából a világ nyolc legeredményesebb állama közé tartozik.

Elmondtam a NOB elnökének, hogy az éremtáblázaton szereplő első tíz ország közül mindenki szervezett már olimpiát, kivéve Magyarországot, tehát itt lenne a lehetősége annak, hogy Budapest is ezt a lehetőséget megkapja.

A köztársasági elnök szerint a magyar érvelést talán erősíti, hogy a NOB úgy döntött: változtat eddigi gyakorlatán és egy olcsóbb, inkább környezetbarát, a fenntartható fejlődési célokat inkább szolgáló olimpiát szeretne 2024-ben.
Ennek a szempontnak Magyarország és Budapest megfelel – mondta. Áder János tájékoztatta Thomas Bachot arról, milyen fejlesztéseket tervez Magyarország a következő évtizedben közlekedési- és sport-infrastruktúra tekintetében, amelyek alkalmassá tehetik, teszik Magyarországot arra, hogy olimpiát rendezzen. Az államfő a NOB elnökének azt mondta, hogy Magyarország túl van a gazdasági válságon, növekedési pályára állt, az országra a politikai stabilitás jellemző. Ezek fontos szempontok, amikor dönteni kell az olimpia helyszínéről. A decemberben Budapestre látogató Thomas Bach pozitívan fogadta ezeket az államfői észrevételeket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik