Közélet

Magyarországon is jöhet a tüdőátültetés

Már nem kell sokáig Bécsbe menni a betegeknek, hogy tüdőtranszplantációt végezzenek rajtuk - 900 milliót költöttek a projektre.

Az elmúlt hónapokban az onkológiai intézet és a Semmelweis Egyetem kialakította azt a szakmai együttműködést, ami az operációk “hazatelepítéséhez” szükséges. Jelenleg ugyanis Bécsben operálják a magyar betegeket, döntően magyar orvosok közreműködésével – mondta el Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója a Magyar Időknek.

Az intézet szakemberei teljes mértékben felkészültek a feladatra, a hiányzó műszerek pedig előreláthatóan október közepéig megérkeznek az intézetbe. Az évente elvégezhető beavatkozások száma elérheti a negyvenet is.

Csaknem kilencszázmillió forintot különített el még tavaly decemberben a kormány azért, hogy megteremtse Magyarországon a tüdőátültetés feltételeit. Beavatkozásonként 20 millió forintot fizet a biztosító. Magyarországon megközelítőleg 1500 beteg vár valamilyen szervre, a legtöbben, majdnem 1200-an vesére, tüdőtranszplantációra jelenleg tizenhatan várnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik