Közélet

Szijjártó a lengyelekbe nem rúgott bele

Nem bomlott meg a visegrádi négyek egysége a kvótarendszerről való szavazás miatt, előfordulhat, hogy a tagok különbözőképp döntenek – mondta a külügyminiszter.

Nem bomlott meg a visegrádi négyek egysége – hangsúlyozta Szijjártó Péter a Kossuth rádióban, arra reagálva, hogy a belügyminiszterek keddi találkozóján Lengyelország – Magyarországgal, Csehországgal és Szlovákiával szemben – megszavazta a kvótarendszert.

A V4-tagországok szuverén államok különböző adottságokkal, előfordulhat, hogy fontos kérdésekben különbözőképpen döntenek – mondta a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó elképzelhetőnek tartja, hogy a kvótarendszerben történtek olyan változtatások, amelyek miatt Lengyelországnak mégis elfogadhatóvá vált a javaslat.

Orbán Viktor csütörtök hajnali nyilatkozatában arról beszélt, hogy az osztrák kancellár közölte: ha csak kerítéssel tudjuk megállítani a menekülteket, akkor inkább engedjük őket tovább. Erre Szijjártó kijelentette: Magyarország megfelel a schengeni előírásoknak azzal, hogy megvédi az EU külső határait, a legtöbb kritika mégis pont a kerítés miatt éri az országot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik