Közélet

Rogán még nem került be a miniszteri arcképcsarnokba

rogán (rogán)
rogán (rogán)
Már 150 körül van a normál és helyettes államtitkárok száma, Rogán Antal új minisztériuma is szaporítja a számukat. Rogán feladatköre még mindig homály, de lassan körvonalazódik, mi marad Lázár Jánosnak.

Orbán Viktor kormányfő képe alatt egyelőre még a két fő helyettese, Semjén Zsolt és Lázár János képe virít a kormány honlapján, Rogán Antalnak nem lelte nyomát a 444. A cikk megjegyzi, már az is furcsaságszámba megy, hogy gyakorlatilag két kancelláriaminiszter lesz.

Erre persze Magyarországon azért volt már példa, épp az ősellenség Gyurcsány Ferencnél. 2007-ben a Miniszterelnöki Hivatalt addig vezető Szilvássy György kapta a titkosszolgálatokat, a hivatal élére pedig Kiss Péter került. Gyurcsány erre létrehozta a kormányzati koordinációért felelős tárca nélküli miniszter pozícióját, amit Draskovics Tiborra osztott (aki fél évvel később igazságügyi miniszter lett, pozíciója elenyészett).

A mostani feladatmegosztás úgy fog kinézni, hogy Rogán fogja tartani a kapcsolatot a kormánypárti frakciókkal és a kormányzati kommunikációt is ő szervezi majd. Papíron ez azt jelenti, az általános politikai koordinációt látja majd el. Eközben Lázár “az állam tevékenységének kormányzati, valamint a Kormány társadalompolitikai tevékenységének összehangolását ellátó minisztérium” vezetője marad.

Mindez a 444 szerint azért különös, mert Orbán a kisebb apparátus céljából csökkentette a minisztéruimok számát 2010-ben, így tárca nélkül maradt az egészségügy, az oktatás, a kultúra, a szociális szféra, a környezetvédelem, a sport és ifjúságpolitika, a közlekedési és a titkosszolgálatok. Persze most a sok tárcás és tárca nélküli miniszter helyett van 57 államtitkár (Rogán is kap hármat) és 100 helyettes államtitkár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik