Közélet

Lázár: megkezdődött a kormányátalakítás, a szlovénok is kapnak egy kis GYODA-t

Összecsapások jöhetnek a horvát határon is

Ha a kormány lezárja a határt, akkor nem zárható ki, hogy összecsapások jöhetnek ott is, ugyanúgy, mint történt korábban Röszkénél is. Információink szerint a kormány erre már korábban is felkészült.

Elkerülhetetlen a további határzár-építés, az sem aggályos, hogy Szlovénia schengeni tagállam.

Nem vagyok házmester, mondta előtte arra a kérdésre Lázár, hogy az ő vagy Rogán dolgozószobája lesz-e közelebb Orbánhoz. Kinél kell kopogtatni majd, ha valaki a miniszterelnökhöz akar bejutni? „Úgy tudom, Orbán Viktornak van egy saját kabinetfőnöke, aki ezeket az ügyeket intézi. Nem vagyok gyepmester és házmester sem.”

Lázár azt is elárulta, hogy a Miniszterelnökség is a Budai Várba költözik.

A VW-botrányról Lázár elmondta, az Magyarországot is érinti, elkerülhetetlen változások jöhetnek az egész autóiparban, ez pedig a magyar vállalkozásokat is érinti.

A magyarok magyarokat fogadnak be ebbe az országba, nem akarnak másokat, jelenti ki Lázár, amikor arról folyik a szó, hogy Giró-Szász szerint a muszlim szavazók befolyásolni tudnak egy választást, Franciaországban el is döntöttek.

Egyébként kormányzati tétel ma Magyarországon, hogy a menekültek a baloldali pártokat támogatják.

Mutatjuk Lázár mai nyakkendőjét:

Budapest, 2015. szeptember 24. Lázár János Miniszterelnökséget vezetõ miniszter sajtótájékoztatót tart az Országházban 2015. szeptember 24-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Budapest, 2015. szeptember 24.
Lázár János Miniszterelnökséget vezetõ miniszter sajtótájékoztatót tart az Országházban 2015. szeptember 24-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Humanitárius folyosóról beszélhetünk

Lázár János szerint meg tudjuk védeni az országot, de a horvátoknak regisztrálniuk kell a menekülteket. Ha a németek és az osztrákok úgy döntenek, hogy ne védjük meg az országot, akkor a magyar kormány mérlegeli a humanitárius folyosó létrehozását és mehetnek a menekültek.

Kis intermezzo: az m1 információi szerint a magyar-szlovén határon is építik már a gyorstelepítésű drótakadályt, ismertebb nevén GYODA-t.

Támogatni kell a törököket

Orbán is beszélt erről az EU-csúcson, a lengyel elnök neki azt mesélte, hogy személyesen látta az ottani menekülttáborok helyzetét, ott milliók vesztegelnek. Így elengedhetetlen, hogy támogassák a törököket, jelentette ki Lázár.

Szerinte most ellenőrizetlenül és kontroll nélkül ömlenek a menekültek Európába, ami nagy kockázatot jelent. Éppen ezért beszélni kell az osztrákokkal is, hogy gondolták azt, hogy a kerítés helyett inkább engedjük át a menekülteket.

Az új egészségügy államtitkár személyéről folynak az egyeztetések, döntés még nincs.

Összeül ma a Nemzetbiztonsági Kabinet is, a horvát határzár lesz a téma, aminek a lezárása elég valószínű.

Rogán fogja majd vezetni a Kormányinfókat?, teszik fel nekik a kérdést, lehet, válaszolja a miniszter. “Én csak egy egyszerű katona vagyok”, teszi hozzá.

Megkezdődött a kormányátalakítás

Orbán Viktor áttekintette a kormány működését, Lázár pedig bejelentette, mi változik.

  • Távozik Bódi Gábor infokommunikáció összehangolásáért felelős helyettes államtitkár, sikeres volt, mondja Lázár, de megszűnik az államtitkárság
  • Csepreghy Nándor miniszter-helyettes lesz a Miniszerelnökségen.
  • Nobilis Márton, Nemzeti Kommunikációs Hivatal elnöke pedig benyújtotta a lemondását, a Hivatal nem a Miniszterelnökségen működik tovább.
  • L. Simon marad államtitkár, de örökségvédelemmel, kulturális kapcsolatokkal fog foglalkozni elsősorban.

Lázár azzal zárja a kormányátalakításos hírek bejelentését, hogy ő kiváló fizikai állapotban éli meg és éli át a folyamatot.

Lázár jövő héten Brüsszelben tárgyal

Brüsszelben tárgyal jövő kedden a paksi erőmű kapacitásfenntartó beruházásának ügyében Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki megbeszélést folytat majd Margrethe Vestager versenyjogi EU-biztossal.

Lázár János közölte, Orbán Viktor miniszterelnöktől azt a mandátumot kapta, hogy Brüsszelben próbáljon megegyezni a versenyjogi bizottsággal a paksi megvalósítás feltételeit illetően.

A kormány kifizetette azt a 7 év alatt lehívható 8200 milliárd forintot, amelyet az Unió adott Magyarországnak ebben a költségvetési ciklusban. Ez idő alatt 200 ezer új munkahely, valamint 0,1 százalékos GDP-növekedés volt ennek köszönhető a kormány számítása szerint.

Magyarország nettó 4800 milliárddal gazdagodott.

Megvédhető a határ, meg is védjük

A magyar tapasztalat szerint a schengeni külső határ megvédhető, de ha Ausztria mást akar, akkor viselnie kell a következményeket, mondta Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter arra reagált, hogy a szerdai rendkívüli uniós csúcson Werner Faymann osztrák kancellár azt hangoztatta, ha a kerítés az ára a bevándorlók megállításának, akkor Magyarország inkább engedje át őket.

A tárcavezető veszélyesnek minősítette ezt a kijelentést, utalva arra, hogy akár 30-40 ezer ember is lehet a horvát és magyar határnál. Hozzátette: a kormány mérlegeli a kancellár felvetését.

Lázár beszélt arról a rekordról is, hogy szerdán tízezernél is több menekült érkezett Magyarországra, de a szerb-magyar határon csak 109-en, a többség a horvát-magyar szakaszon, Lázár ebből arra következtetett, hogy:

Szervezett akció Magyarország ellen, veszélyt jelent minden magyar honfitársunkra.

Országgyűlési vitát kezdeményez a kvótarendszerről a kormány, amely szeretné megismerni az ügyben a parlamenti pártok véleményét mielőtt határoz arról, hogy bíróságon támadja-e meg az uniós kvótadöntést – közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

Szavai szerint a kvótarendszer tipikus példája a “morális imperializmusnak”, amelyet “Németország kényszerít rá Európára”. A magyar kormány súlyosan hibásnak tekinti a kvótarendszert – nyomatékosította.

Lázár János azt is közölte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök délután a nemzetbiztonsági kabinet rendkívüli ülésén ad tájékoztatást bajorországi és brüsszeli tárgyalásairól, és szó lesz a magyar-horvát határszakasz védelméről is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik