Közélet

Kinőtték a Skodákat a miniszterek

Nagyobb, jobb autókat kaphatnak, az sem kizárt, hogy kisbuszokba ülnek át. A helyettes államtitkárok és miniszteri biztosok juttatásait viszont alaposan megnyesik.

Eddig felső-közép kategóriás autókkal járhattak a miniszterek, ezentúl azonban felső kategóriás autó jár nekik – derül ki a Magyar Közlönyben megjelent, már hatályba lépett rendeletből. A Blikk kereste meg a Miniszterelnökséget, hogy fejtsék ki, az eddig használt Skoda Superbeknél mivel lesznek jobbak az új miniszteri járművek.

Konkrét választ nem adtak, de azt közölték, hogy az új jogszabály lehetőséget ad a minisztereknek arra, hogy a napi munkát jobban támogató, „a személyautók utasterénél hatékonyabb munka- és tárgyalási környezetet biztosító” járműveket vegyenek igénybe. Ez arra enged következtetni, hogy a miniszterek akár kisbuszra is cserélhetnék a Skodákat. Orbán Viktor például már jó ideje Volkswagen Multivannal jár.

Ugyanakkor úgy tűnik, a miniszterek jobb autóira valót a helyettes államtitkárok és miniszterek juttatásaiból nyesik le: az új jogszabály szerint nekik már nem jár automatikusan hivatali autó és a kiemelt egészségügyi ellátást is megvonják tőlük. Albérlet-támogatást sem kapnak, ami eddig havonta 232 ezer forint is lehetett. Ez rengeteg hivatalnokot érint majd, ugyanis a helyettes államtitkárok létszáma eléri a százat, a miniszteri biztosok nagyjából hatvanan vannak, és több száz hivatalvezető van helyettes államtitkári vagy államtitkári rangban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik