Közélet

Lázárnak végképp nincs más választása, ki kell adnia, hol szállt meg

Legfeljebb úgy kerülheti meg az ítéletet, ha bűncselekményt követ el. Korábban már beszélt arról, hogy ez is szóba jöhet.

A Miniszterelnökség utolsó próbálkozása is kudarcba fulladt, mindenképpen ki kell adniuk azoknak a szállodáknak a nevét, ahol Lázár János milánói és zürichi útján megszállt 2013-ban – írja a Direkt36. Szerdán ugyanis a Kúria is helyben hagyta a korábbi jogerős ítéletet.

A bíróság emlékeztetett arra, hogy az információszabadságról szóló törvény egyértelműen meghatározza, hogy közérdekű adat minden olyan információ, amely a közfeladat ellátásával kapcsolatos. A döntés ellen nem lehet fellebbezni, az írásba foglalt ítélet után ki kell adni a hotelek nevét.

A pert még tavaly év elején, az Origo főszerkesztő-helyetteseként indította Pethő András. Ez vezethetett végül Sáling Gergő főszerkesztő leváltásához, aki után – Pethőt beleértve – szinte a teljes politika rovat távozott a portáltól. Milánóban 596 ezer forint volt Lázár és kísérőjének szállásköltsége egy éjszakára, Zürichben pedig 189 ezerbe.

A miniszter egyébként még azt is kilátásba helyezte, hogy a bírósági ítélet ellenére sem fogja nyilvánosságra hozni az információkat, az Indexnek egyenesen arról beszélt, hogy úgysem fogja tudni senki leellenőrizni, hogy igazat mond-e, azt is mondhatja, hogy már nem emlékszik. A közérdekű adattal való visszaélés azonban bűncselekmény, két évig terjedő börtönnel sújtható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik